Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA-sjefen: USA drepte «et par hundre» russere i luftangrep

Bekreftet under høring.

I HØRING: CIA-direktør Mike Pompeo forklarte seg for Senatets utenrikskomité i går. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
I HØRING: CIA-direktør Mike Pompeo forklarte seg for Senatets utenrikskomité i går. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CIA-direktør Mike Pompeo bekrefter at amerikanske styrker drepte «et par hundre russere» under kamper i Syria i februar. Det melder Newsweek.

- I Syria, for noen uker siden, møtte russerne sine likemenn. Et par hundre russere ble drept, sa Pompeo.

CIA-sjefen, som av president Donald Trump er utpekt til å bli USAs nye utenriksminister, etter sparkede Rex Tillerson, kom med uttalelsen under en høring om forholdet mellom USA og Russland i Senatets utenrikskomité.

- Leiesoldater

Påstanden om at mange russere ble drept i luftangrepet, har versert siden februar, men dette er første gang en offisiell amerikansk tjenestemann uttaler seg om dødstallet.

Ifølge Time var de drepte russerne ikke under kommando fra Moskva, men snarere ansatte i private militære selskaper som samarbeider med president Bashar al-Assads regime.

Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, sier at angrepet skjedde fordi styrker lojale mot Assad åpnet ild mot den USA-allierte opprørsgruppen Syrias demokratiske styrker (SDF) i den østlige provinsen Deir Ezzor.

SDF ba om hjelp fra den USA-ledede koalisjonen, og de amerikanske styrkene svarte med et kraftig luftangrep med et ikke spesifisert antall drepte som resultat.

Russland har tidligere bekreftet at noen av deres statsborgere var involvert i trefningen. Den syriske regjeringen hevder at SDF startet angrepet for å sikre kontrollen over oljefelt i nærheten som tidligere ble kontrollert av Den islamske stat (IS).

Flere trefninger

Hendelsen er en av flere alvorlige trefninger der amerikanske styrker har havnet i kamp med russere i Syria. Noen dager etter nevnte luftangrep ble ei sovjetiskbygd stridsvogn bombet av koalisjonsstyrker.

En tredje hendelse ble ifølge forsvarsminister James Mattis unngått da den amerikanske overkommandoen kontaktet sin russiske motpart, som fikk regjeringsstyrker til å trekke seg tilbake. Også disse involverte russerne var leiesoldater og ikke regulære russiske styrker, ifølge ministeren.

Pompeos bekreftelse kommer midt i ordkrigen rundt hva som egentlig skjedde i det angivelige gassangrepet mot Douma i Øst-Ghouta 7. april. I kveld uttalte det amerikanske utenriksdepartementet at de har bevis for at Assads styrker sto bak angrepet, som tok livet av ca. 40 personer, mens russerne anklager Storbritannia for å ha iscenesatt hendelsen.

USA har sagt seg villige til å angripe Assad-kontrollerte militære mål, med støtte fra Frankrike, Saudi-Arabia og Storbritannia. Russland sier de i så fall vil ødelegge ned rakettene og deres utskytningssteder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!