CIA-sjefen ventet kjeft

Den plutselige og oppsiktsvekkende avgangen til CIA-sjef George Tenet ble framskyndet av tre kommende rapporter om byråets virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Alle inneholder meget sterk kritikk av uriktige opplysning om masseødeleggelsesvåpen i Irak og av manglende oppmerksomhet før angrepene 11. september.

Særlig rammende for Central Intelligence Agency (CIA) er rapporten fra Senatets etterretningskomité. Den er ventet seinere denne måneden og de som har lest den beskriver rapporten som et eneste stort anklageskrift mot CIAs innsats i Irak. En etterretningskilde sier til The New York Times at rapporten avdekker feil som det er umulig å forsvare.

-  Feil med hensikt

-  Det er noen alvorlige feil, noen gjort med hensikt og noen unnlatelser. Det kommer ikke til å bli et vakkert bilde, sier kilden.

Kritikken kaster et nytt lys over den plutselige avgangen til CIA-sjef George Tenet. Han har sittet i stillingen i sju år og har dermed vært ansvarlig i organisasjonen under det som hevdes å være de to verste etterretningsskandalene på 50 år, terrorangrepene 11. september 2001 og de feilaktige påstandene om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen.

Tenet har lenge snakket om å forlate den krevende og utsatte jobben, men den ventede kritikken har trolig framskyndet avgjørelsen.

CIA-sjefen har også vært skyteskive for utenriksminister Colin Powell i de siste ukene. I flere taler har Powell beklaget at han stolte på CIAs opplysninger om Iraks våpenarsenal. I februar i fjor ga Powell FNs sikkerhetsråd en orientering, med bilder og kart, om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Dette var en av sentrale begivenhetene forut for angrepet på Irak og Powell mener han ble feilinformert om våpnene av CIA.

Slurv

I senatsrapporten kommer det fram at innsamlingen av opplysninger om de påståtte våpnene i Irak var overflatisk, slurvete og basert på usikre kilder. Analysen ga den ønskede konklusjonen om Iraks betydelige lagre av kjemiske og biologiske våpen til Bush-administrasjonen.

George Tenet er ikke den eneste som forlater CIA. I går ble det kjent at også sjefen for de hemmelige operasjonene, James Pawitt, trekker seg. Han sier at det var planlagt og ikke har noen sammenheng med Tenets avgang.

 Trolig blir det ikke utnevnt noen ny CIA-sjef før etter presidentvalget.

GÅR AV: CIA-<wbr>sjef George Tenet.