- CIA skaffet vitner mot Krekar

Norske myndigheter har fått informasjon fra CIA om to irakiske vitner som Økokrim har brukt for å få mulla Krekar varetektsfengslet, sier Krekars forsvarer, Brynjar Meling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringene fra de to irakiske vitnene er sentrale i Økokrims nye siktelse mot Krekar og i Økokrims krav om å varetektsfengsle ham. Det kom fram da Oslo tingrett mandag begrunnet hvorfor retten ikke fant grunnlag for å fengsle Krekar, men bestemte å slippe ham fri med såkalt oppsettende virkning.

De to vitnene det er snakk om er to irakiske menn i 17-20-årsalderen som Krekar ifølge Økokrim skal ha påvirket for å få dem til å utføre drap i Nord-Irak.

Det yngste av vitnene forklarte i oktober i år til norsk politi at han hadde vært medlem av Ansar al islam, der mulla Krekar har hatt eller har en framtredende stilling. Vitnet fortalte at Krekar lærte ham opp til å krige mot og drepe ikke-muslimer, amerikanere og medlemmer av Patriotic Union of Kurdistan (PUK), som har makten i Nord-Irak der de to vitnene befinner seg i dag. I denne sammenhengen skulle det også ha blitt uttrykt ønske om at vitnet i en aksjon skulle sprenge seg selv i lufta med en håndgranat, går det fram av hans forklaring til norsk politi.

Skulle ramme PUK

Vitne nummer to skal ha vært til stede da man diskuterte selvmordsbombere. Krekar som skal ha vært til stede under diskusjonen, skal også ha uttalt seg positivt om at vitnet stilte opp som selvmordsbomber. Det var ifølge vitnet meningen av selvmordsbomben skulle ramme soldater i PUK.

Tingretten har lagt til grunn at de to vitneforklaringene ikke gir skjellig grunn til å mistenke mulla Krekar for det han er siktet for av Økokrim. Retten peker blant annet på at det hefter usikkerhet ved troverdigheten til vitner som er tatt til fange av motparten (PUK), som er undergitt svært usikre forhold og som er preget av fundamentalistiske religiøse forstillinger. Derfor bestemte Oslo tingrett mandag ettermiddag at Krekar måtte løslates.

Etter at førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim påkjærte løslatelsen og ba om at den ble gitt oppsettende virkning av hensyn til politiets etterforskning, bestemte retten at Krekar må sitte fengslet til lagmannsretten har tatt stilling til påkjæringen fra Økokrim.

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, sier at Krekar ikke kjenner identiteten til de to vitnene, som Meling mener Økokrim har fått informasjon om fra CIA.

Hemmelige kjennelser

Erling Grimstad sier han har større håp om å vinne fram i lagmannsretten med begjæringen om varetektsfengsling av Krekar. Til NTB sier han at Økokrim i lagmannsretten kommer til å legge fram nye opplysninger og ytterligere bevis i saken, samt opplysninger fra to hemmelige rettskjennelser der det går fram at det er skjellig grunn til å mistenke Krekar for medvirkning og oppfordring til drap.

Disse kjennelsene har Krekar og hans forsvarer ikke vært informert om. Grimstad vil ikke si noe nærmere om disse hemmelige kjennelsene, men NTB har grunn til å tro at det er snakk om rettslige kjennelser for å avlytte Krekars telekommunikasjon med omverdenen.

- Det er taktiske grunner til at vi ikke la fram disse kjennelsene i Oslo tingrett, sier Grimstad. Han forklarer også at det er frykten for menneskers liv og helse som har gjort at Økokrim vil vente til lagmannsrettsbehandlingen av fengslingsbegjæringen med å legge fram nye beviser mot Krekar.

- Det er et dilemma at vi sitter på informasjon vi ikke kan legge fram for allmennheten i denne saken, sier Grimstad. Han understreker også overfor at han ikke er presset av noen utenlandske myndigheter eller organisasjoner i saken mot mulla Krekar.

(NTB)

Mulla Krekar var i godt humør i Oslo tingrett i ettermiddag. Til venstre hans advokat Brynjar Meling.
Økokrim har varslet at kjennelsen vil bli påkjært til lagmannsretten.