NY RAPPORT:  Skal angivelig vise at CIA har brukt tøffere avhørsmetoder enn det som tidligere er kjent. Arkivfoto: AFP.
NY RAPPORT: Skal angivelig vise at CIA har brukt tøffere avhørsmetoder enn det som tidligere er kjent. Arkivfoto: AFP.Vis mer

CIA skal ha villedet den amerikanske regjeringa om misbruk av fanger

Ny rapport: Skal ha simulert drukning og dannet «svarte områder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CIA skal angivelig ha villedet den amerikanske regjeringen om omfanget av sitt misbruk mot fanger, melder Washington Post.

En rapport fra Senatets etterretningskomité konkluderer med at CIA villedet regjeringa og offentligheten om aspekter rundt deres brutale avhørsprogram - i tillegg til at de skjulte detaljer om alvorlighetsgraden rundt sine metoder, hevder avisa.

Simulert drukning Ifølge den 6300-siders rapporten Washington Post har fått tilgang til, skal «teknikker» som simulert drukning i isvann, bruk av smertefulle sittestillinger og langsiktig søvnmangel ha blitt brukt på fanger.

Dette opplegget skal tidligere ha blitt bagatellisert av byrået, skriver den amerikanske avisa.

CIA har tidligere beskrevet programmet sitt - gjentatte ganger - både til Justisdepartemenet og Kongressen som «unik», og at dette programmet angivelig skal ha reddet tusenvis av liv.

Beretninger fra CIA-fanger Rapporten er bygget rundt detaljerte kronologier fra dusinvis av CIA-fanger. Nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn som er beskrevet i rapporten har anmeldt dokumentet.

Navnene på disse er ennå ikke kjent, ettersom dokumentet fortsatt er klassifisert.

Dette forberedte avhørsprogrammet skal ha blitt godkjent av Bush-/Cheney-administrasjonen, som et steg i «krig mot terror»-planen.

Hemmelige fengsel I rapporten hevdes det blant annet at det dukket opp et viltvoksende nettverk av hemmelige fengsel, kalt «svarte områder», hvor folk skal ha blitt ført inn og utsatt for smertefulle og ydmykende prøvelser, skriver avisa.

Disse fengslene skal Barack Obama ha avviklet i 2009.

I tillegg kommer det fram flere historier rundt fanger som skal ha blitt holdt fanget under uverdige forhold.

Misforstått Det presses nå på fra flere politiske hold for å få rapporten avgradert og offentliggjort.

En talsmann for CIA sier at byrået ennå ikke har sett en endelig versjon av rapporten, og at de derfor ikke var i stand til å kommentere på nåværende tidspunkt.

Nåværende og tidligere byråtjenestemenn har imidlertid beskrevet rapporten som skjemmet av faktafeil og misforståtte konklusjoner.