CIA skulle drepe Castro

Samarbeidet med mafia for å fjerne diktatoren. Hemmeligstemplet rapport dokumenterer spionasje, drapsforsøk og kidnapping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På sekstitallet tok CIA kontakt med to av USAs mest ettersøkte gangstere. Oppdraget for Momo Salvatore Giancana og Santos Trafficant ble å finne en måte å myrde Cubas diktator Fidel Castro på.

Giftig pille

Giancana mente at våpen kunne bli et problem, og foreslo en dødelig pille i maten.

Men CIAs plan slo feil da den utro tjeneren Juan Orta etter flere uker med forsøk på å forgifte Castro fikk kalde føtter.

Disse detaljene kommer frem i 693-siders rapport som ble offentliggjort av CIA tirsdag. Rapporten har vært hemmeligstemplet i 34 år.

Her kan du lese rapporten.

Etter Watergate

I rapporten, som var et bestillingsverk fra den tidligere sjefen James Schlesinger, kommer det også frem at CIA støttet de tidligere agentene E. Howard Hunt og James McCord, som brøt seg inn i demokratenes valglokaler i 1972.

DREPES: CIA leide to mafiabosser for å drepe Cubas diktator Fidel Castro. Foto: JAVIER GALEANO/AP
DREPES: CIA leide to mafiabosser for å drepe Cubas diktator Fidel Castro. Foto: JAVIER GALEANO/AP Vis mer

Denne hendelsen er kjent som Watergate-skandalen, og førte til at den republikanske presidenten Richard Nixon gikk av. CIA avlyttet også reporterne Robert Woodward og Carl Bernstein, som først skrev om skandalen.

Ifølge amerikansk lov har ikke CIA lov til å spionere innenfor USAs grenser.

I skriftestolen

Schlesinger fikk alle CIAs agenter til å fortelle om de lyssky affærene de foretok seg under den kalde krigen, og bekjennelsene munnet ut i rapporten som senere fikk tilnavnet «Familiejuvelene».

- Dette dokumentet er som om alle CIAs toppagenter har sittet i skriftestolen og sagt: «Tilgi meg, Fader, for jeg har syndet,» sier Thomas Blanton, direktøren for National Security Archive som allerede i 1992 ba om at rapporten ble offentliggjort.

Den nåværende CIA-direktøren Michael V. Hayden ønsker at organisasjonen skal være mer åpen mot det amerikanske folk, og har nå fjernet hemmeligstemplingen av rapporten.

Men eksperter mener at CIA bør gjøre mer.

- De bør frigi rapporten som undersøkte deres arbeid mot terror etter 11. september, og ikke detaljer på hvem som hadde oppgaven med å finne ut hvordan skjegget til Castro skulle falle av, sa UCLA-professor Amy Ziegart til Reuters.

<B>WATERGATE:</B> Washington Post-journalistene Bob Woodward, til høyre, og Carl Bernstein gravde saken fram, men ble avlyttet av CIA.