CIA stenger hemmelige fengsler i utlandet

Og vil ikke lenger leie inn personell til å foreta avhør for dem.

- STENGER HEMMELIGE FENGSLER: CIA-direktør Leon Panetta. AFP PHOTO/Prakash SINGH
- STENGER HEMMELIGE FENGSLER: CIA-direktør Leon Panetta. AFP PHOTO/Prakash SINGH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): CIA er iferd med å stenge sitt globale nettverk av hemmelige fengsel, annonserer CIA-direktør Leon Panetta.

- CIA driver ikke lenger interneringssentre eller «svarte steder», skriver direktøren i et brev til sine ansatte som flere medier har fått tilgang til, blant annet Reuters og BBC.

De såkalte svarte stedene, ble brukt til å anholde terrormistenkte, og flere har her blitt utsatt for forhørsteknikker som beskrives som tortur.

Bush-administrasjonen tillot CIA å ha hemmelige fengsler hos allierte i Øst-Europa, Asia og Afrika, skriver BBC News. I sin første uke som president gikk imidlertid Obama ut og sa at han ville stenge dem, samt fangeleiren på Guantanamo Bay.

I brevet sitt skriver Panetta også at CIA ikke lenger bruker kontroversielle forhørsteknikkene som simulert drukning (waterboarding). Videre heter det at etterretningsorganisasjonen ikke lenger vil leie inn folk til å gjennomføre avhør, en praksis som er blitt kritisert for å være en invitasjon til å mishandle fanger av medlemmer av Kongressen.

Det er ikke offentliggjort noen liste over landene hvor de hemmelige interneringssentrene har befunnet seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer