- STENGER HEMMELIGE FENGSLER: CIA-direktør Leon Panetta. AFP PHOTO/Prakash SINGH
- STENGER HEMMELIGE FENGSLER: CIA-direktør Leon Panetta. AFP PHOTO/Prakash SINGHVis mer

CIA stenger hemmelige fengsler i utlandet

Og vil ikke lenger leie inn personell til å foreta avhør for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): CIA er iferd med å stenge sitt globale nettverk av hemmelige fengsel, annonserer CIA-direktør Leon Panetta.

- CIA driver ikke lenger interneringssentre eller «svarte steder», skriver direktøren i et brev til sine ansatte som flere medier har fått tilgang til, blant annet Reuters og BBC.

De såkalte svarte stedene, ble brukt til å anholde terrormistenkte, og flere har her blitt utsatt for forhørsteknikker som beskrives som tortur.

Bush-administrasjonen tillot CIA å ha hemmelige fengsler hos allierte i Øst-Europa, Asia og Afrika, skriver BBC News. I sin første uke som president gikk imidlertid Obama ut og sa at han ville stenge dem, samt fangeleiren på Guantanamo Bay.

I brevet sitt skriver Panetta også at CIA ikke lenger bruker kontroversielle forhørsteknikkene som simulert drukning (waterboarding). Videre heter det at etterretningsorganisasjonen ikke lenger vil leie inn folk til å gjennomføre avhør, en praksis som er blitt kritisert for å være en invitasjon til å mishandle fanger av medlemmer av Kongressen.

Det er ikke offentliggjort noen liste over landene hvor de hemmelige interneringssentrene har befunnet seg.