CIA sto bak albansk gerilja

LONDON (Dagbladet): Med støtte fra den amerikanske regjeringen, og klarsignal fra president Bill Clinton, skal den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA ha oppfordret tidligere ledere for den kosovoalbanske geriljaen UCK til å starte et væpnet opprør i den serbiske Presevodalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skriver den britiske avisa The Observer. Motivet den gang var å svekke regimet til Slobodan Milosevic.

Derfor støttet CIA geriljaen som nå opererer i det sørlige Serbia og Makedonia. Etter at Milosevic var styrtet, mistet amerikanerne kontrollen over de geriljastyrkene de selv hadde etablert.

- Det amerikanske utenriksdepartementet klarer ikke å få den albanske geriljaen til å lystre orde og innstille grensekampene. Det opplyser en europeisk offiserer i KFOR-styrken til den britiske kvalitetsavisa The Observer.

En privat hær

Ifølge avisa var CIAs mål å drive krigføring på flere plan, både via NATO og ved å bistå de albanske geriljatroppene. Det siste for å undergrave og svekke regimet til den nå avsatte president Milosevic.

- CIA har uten innblanding fra andre vestlige land fått grønt lys til å drive et opprør i Kosovo med en privat hær opprettet for å styrte Milosevic. USAs politikk både var og er i utakt med resten av NATO-alliansen, sier en høytstående europeisk KFOR-offiser til avisa.

KFOR-kildene til The Observer mener den amerikanske KFOR-styrken med viten og vilje lenge har tillatt en strøm av soldater, mat og våpen å krysse grensa til Serbia, et område i Kosovo som ligger under amerikanernes kontroll. Denne helga ble britiske og norske KFOR-styrker dirigert inn i denne regionen som et forsøk på å få stoppet trafikken.

KFOR-spenning

- Anklagene om at amerikanerne har lukket øynene for albansk geriljavirksomhet, har ført til spenning mellom amerikanske og europeiske offiserer i KFOR. Europeiske offiserer er forbannet over at amerikanerne har latt den albanske geriljahæren bedrive militær trening samt våpensmugling og har latt dem utføre angrep over to internasjonale grenser, skriver The Observer.

En makedonsk regjeringsrepresentant mener det som nå skjer i Nord-Makedonia har klare likhetstrekk med hva den kosovoalbanske UCK-geriljaen startet med i 1996.

- CIA har ikke vært ærlige i denne saken, legger den makedonske representanten til, ifølge The Observer.

Clinton får skylda

Også i det amerikanske UD hersker det frustrasjoner. En UD-representant legger hovedskylda på Clinton-administrasjonen for at dette har fått utvikle seg i negativ retning etter at Milosevic ble fjernet.

Både bulgarske og greske styrker skal ifølge The Observer være på plass i de betente grenseområdene. Disse landene frykter en spredning av kampene fordi den albanske «CIA-geriljaen» ikke lystrer ordre fra oppdragsgiverne.

CATCH 22: CIA ville svekke Slobodan Milosevich både ved hjelp av NATO i Kosovo, og albansk gerilja (bildet).
PÅ VAKT: Kosovoalbansk geriljasoldater på vakt i en landsby i Makedonia i går.