Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA-topp: Slik fører Kina en «stille, kald krig» mot USA

Mener Kina bruker alle metoder de har for å kunne svekke USA, bortsett fra fysisk makt.

«Stille, kald krig»: Den siste tiden har det foregått en handelskrig mellom Kina og USA. Nå advarer CIA-topp, Michael Collins, mot den stille trusselen de utgjør overfor amerikanerne. FOTO: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
«Stille, kald krig»: Den siste tiden har det foregått en handelskrig mellom Kina og USA. Nå advarer CIA-topp, Michael Collins, mot den stille trusselen de utgjør overfor amerikanerne. FOTO: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina ønsker ikke væpnet konflikt, men president Xi Jinping og hans regjering jobber på flere fronter i det stille, for å underminere USA.

Det var Michael Collins', CIA-ekspert på Øst-Asia, budskap til tilhørerne på en sikkerhetskonferanse i USA denne uka, ifølge CNN. Collins er visedirektør for CIAs Øst-Asia-avdeling.

- Basert på hva de gjør så vil jeg argumentere for at de fører en kald krig mot oss, sa Collins fra scenen på Aspen Security Forum i Colorado.

Største utfordringen

Han spesifiserte videre at det ikke dreier seg om en kald krig som fant sted etter andre verdenskrig, mellom den vestlige verden og Sovjetunionen.

- Men dette er per definisjon en kald krig. Det er et land som utnytter alle maktmidler, lovlige og ulovlige, offentlige og ikke-offentlige, økonomiske og militære, for å underminere sine rivaler, og samtidig fremme sin egen stilling, uten at det fører til væpnet konflikt, sa Collins.

Målet til Kina er å få flere og flere land til å støtte Kina i flere saker, framfor USA, mener CIA-eksperten.

Han mener Kinas økende innflytelse er den største globale utfordringen USA har nå.

- Dette fører til en konkurranse mellom oss og hva vi står for i mye større grad enn for eksempel hva Russland kan tenkes å gjøre.

OPPRUSTNING: Kina øker forsvarsbudsjettet med 8,1 prosent. Hvordan bruker de pengene? Svarene får du i denne reportasjen fra CNN. Vis mer

«Storme framover»

Da president Xi Jinping talte til Kinas folkekongress 20. mars i år, markerte det begynnelsen et potensielt livslangt enevelde, og begynnelsen på en ny og mer aggressiv utenrikspolitikk.

Folkekongressen hadde fjernet klausulen i den kinesiske grunnloven som forhindret at presidenter kunne sitte mer enn to perioder. En klausul som ble lagt til etter Mao Zedongs bortgang. Nå ble Xi kalt den nye Mao - Kinas brutale tidligere diktator.

Talen Xi holdt mot slutten av folkekongressen, manet til innsats. Kina skulle «storme framover» og «ri den mektige østvinden» ut i verden, ifølge Financial Times.

- Dette vil bli en æra hvor Kina beveger seg mot hovedscenen og kommer med større bidrag til menneskeheten, sa Xi.

Støttes av FBI-direktøren

CIA-toppens analyse av Kina som trussel mot USA, understøttes av FBI-direktør Christopher Wray. Han talte tidligere i uka til samme sikkerhetskonferanse, men da først og fremst om kontraetterretning, ifølge CNBC.

Da fortalte han at FBI etterforsker økonomisk spionasje de har sporet tilbake til Kina, i alle USAs 50 stater.

- Volumet av det, og hvilken betydning det har, tror jeg ikke dette landet kan undervurdere, sa Wray.

Den nasjonale etterretningssjefen, Dan Coats, advarer også mot den økende trusselen Kina representerer. Han mener at nasjonen må ta grep mot kinesernes forsøk på å stjele forretningshemmeligheter og forskningsresultater.

For ei uke siden omtalte også president Trump Kina som en av USAs «største globale fiender akkurat nå». Han nevnte også EU og Russland.

- Kina er en fiende økonomisk, helt klart en fiende. Men det betyr ikke at de er slemme. Det betyr ingenting. Det betyr at de er konkurransedyktige, sa Donald Trump til CBS News.

Kinas supervåpen

Men det er ikke bare den «kalde krigen» som bekymrer amerikanerne. Kina her også bygget opp litt av et forsvar de siste åra.

Marcel Lettre, tidligere viseminister for militær etterretning i USA, hevder at Kina har det nest største forsvarsbudsjettet i verden, den største hæren på bakkenivå, det tredje største luftforsvaret og mer enn 300 forsvarsskip og 60 ubåter.

- Og alt dette er i ferd med å bli modernisert og oppgradert, advarer han ifølge CNBC.

I februar gikk amerikanske eksperter ut og advarte om at Kina er i ferd med å få et militært forsprang på USA.

- USA er ikke lenger dominant innen militærteknologi. Og Kina vokser raskt fram som en supermakt innen vitenskap og teknologi, sa Elsa B. Kania til amerikanske NBC News. Hun er stipendiat i tankesmia Center for a New American Security.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media