CIA tror bin Laden-opptak er ekte

En analyse CIA har gjort av lydopptaket sendt på Al-Jazeera i går, viser at det sannsynligvis er Osama bin Laden som taler, ifølge en anonym CIA-kilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIA tror bin Laden-opptak er ekte.

- Etter å ha gjennomført en teknisk analyse er det CIAs vurdering at det sannsynligvis er bin Ladens stemme, sa CIA-tjenestemannen mandag.

I går opplyste en CIA-kilde at det vil ta flere dager å fastslå om det virkelig er bin Laden som snakker på opptaket. Ifølge kilden kommer analytikere også til å forsøke å slå fast når opptaket, som ble kringkastet ved 21-tiden norsk tid i går, ble gjort.

I opptaket oppfordres irakerne til å gripe til våpen mot okkupantene, mens regjeringene i de arabiske gulfstatene fordømmes for å støtte den amerikanskledede invasjonen i Irak

- De vet at deres tur kommer, etter at deres tidligere forbundsfelle er fanget på grunn av forræderi og samarbeid med Amerika, sier stemmen.

Stemmen som angivelig tilhører bin Laden omtaler også arrestasjonen av Saddam Hussein den 13. desember, og selvmordsangrepene i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh i mai og november i fjor.

- Okkupasjonen av Irak er begynnelsen på en full okkupasjon av de andre statene i Gulfen på grunn av nærværet av de største oljeforekomstene.

- Vi må frigjøre den islamske verden fra korsfarernes militære okkupasjon, sier stemmen videre på det 14 minutter lange opptaket.

Al-Jazeera har ikke sagt når opptaket er gjort, men hevder at det må være ferskt i og med at pågripelsen av Saddam Hussein blir nevnt.

- Lydbåndet inneholder nye ting. Det henviser til Geneve-planen (et uoffisielt israelsk-palestinsk fredsinitiativ) og pågripelsen av Saddam Hussein, sa Al-Jazeeras redaktør Ibrahim Hilal til nyhetsbyrået AFP i går kveld.

(NTB)