ANSPENT: Forholdet mellom Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og USAs president, Barack Obama, kan igjen være iferd med å bli anspent etter arrestasjonen av en tysk etterretningsansatt mistenkt for å ha jobbet for amerikanske CIA. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
ANSPENT: Forholdet mellom Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og USAs president, Barack Obama, kan igjen være iferd med å bli anspent etter arrestasjonen av en tysk etterretningsansatt mistenkt for å ha jobbet for amerikanske CIA. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

- CIA vervet tysk etterretningsansatt for å spionere mot Tyskland

Mot ny diplomatisk krise mellom USA og Tyskland etter nye spionavsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det hvite hus måtte mandag forsvare USAs stadig mer anstrengte forhold til tyske myndigheter. Onsdag i forrige uke ble en 31 år gammel ansatt i den tyske etterretningsorganisasjonen BND arrestert mistenkt for å ha solgt hemmeligstemplede dokumenter til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

CIA har ikke kommentert saken offentlig, men kilder sier nå til Reuters og CBS News at det hele skal dreie seg om en offisiell operasjon fra CIA. CIA-sjef John Brennan skal også ha bedt om å få orientere sentrale folkevalgte i den amerikanske kongressen.

- Respekt Den nye spionasjekontroversen truer med å sette en stopper for de månedslange skjøre, diplomatiske forsøkene på å bedre forholdet mellom Tyskland og USA etter at dokumenter Edward Snowden lekket, avslørte at amerikanske National Security Agency (NSA) hadde overvåket mobiltelefonen til den tyske forbundskansleren, Angela Merkel.

Avsløringen utløste sinne i Tyskland og førte til en diplomatisk krise mellom de to allierte. Det førte også til at USAs president, Barack Obama, gikk offentlig ut og lovet at USA ikke ville spionere på ledere i allierte land.

Obamas pressetalsmann, Josh Earnest, sier at han ikke kan kommentere arrestasjonen i Tyskland fordi amerikanske myndigheter ikke ønsker å forstyrre etterforskningen som nå pågår, men den amerikanske administrasjonen er utvilsomt klar over at saken allerede har skadet forholdet til Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forholdet USA har til Tyskland er utrolig viktig. Det er et partnerskap bygd på respekt og tiår med med samarbeid og felles verdier. Alt dette er høyt prioritert ikke bare av administrasjonen, men av hele landet. Så vi skal jobbe sammen med tyskerne for å løse denne situasjonen på en passende måte, sier Earnest på sin daglige pressekonferanse.

Samtidig kommer det meldinger om at Tyskland akter å trappe opp sin kontraspionasje etter arrestasjonen. Tiltak som blir vurdert skal være å følge med på etterretningsaktiviteten til Nato-allierte som USA, Storbritannia og Frankrike og å utvise amerikanske agenter fra Tyskland, ifølge The Guardian.

- Betalt av CIA 31-åringen som ble arrestert jobbet med teknisk support i en avdeling av BND som håndterer beskyttelsen av tyske soldater i utlandet. Han skal ifølge mistanken ha kontaktet amerikansk etteretning via den amerikanske ambassaden i Tyskland. I stedet for å varsle tyske myndigheter om saken, skal CIA ha betalt agenten tilsvarende 204 000 kroner for 218 hemmeligstemplede dokumenter. Det har fått en rekke tyske politikere til å kreve at amerikanske agenter blir utvist fra Tyskland.

- Hvis det viser seg at den BND-ansatte virkelig ble dirigert av amerikanske agenter på tysk jord, er det vanskelig å forstå hvis amerikanske ansatte skal få fortsette å gjøre skade her, sier Karl-Georg Wellmann, fra Merkels eget parti CDU, til Spiegel.

- Dersom påstandene viser seg å være sanne, vil det være gambling med vennskap og nære allianser, sier Tysklands president, Joachim Gauck.

Selv har Merkel foreløpig vært mer tilbakeholden i sine kommentarer.

- Dersom meldingene er korrekte, så vil det være en alvorlig sak, sa hun på en pressekonferanse.