CIA vil etterforske Det hvite hus

CIA-sjef George Tenet har bedt om etterforskning etter at ansatte i Det hvite hus skal ha lekket navnet på en hemmelig CIA-agent til flere journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lekkasjen kan ha skjedd som en ren hevnaksjon, skriver avisa Washington Post. I USA er straffen for å avsløre navnet på hemmelige CIA-agenter opptil ti års fengsel og 50 000 dollar i bot.

Navnet på CIA-agenten ble lekket etter at hennes mann, den tidligere ambassadøren Joseph Wilson, i juli gikk ut i pressen og anklaget president George W. Bush for med vitende og vilje å ha gitt villedende informasjon om Iraks angivelige kjøp av anriket uran fra Niger. Wilson, som hadde vært i Niger for å undersøke saken, sa at Bush var kjent med at en slik handel aldri hadde funnet sted.

Noen dager senere ble Wilsons kone avslørt som hemmelig CIA-agent av journalisten Robert D. Novak. Novak hevder at hans kilder var to høytstående tjenestemenn i den amerikanske administrasjonen.

Hevnaksjon?

Lørdag opplyste en annen tjenestemann til Washington Post at to personer i toppledelsen i Det hvite hus hadde ringt til minst seks journalister i Washington og tipset dem om navnet og stillingen til Wilsons kone.

- Det var helt klart ment som en hevnaksjon, sier tjenestemannen til avisa.

Også andre kilder underbygger påstanden om at lekkasjen skjedde for å undergrave Wilsons troverdighet.

I lekkasjen fra Det hvite hus het det at Wilson ble sendt til Niger for å undersøke det angivelige urankjøpet delvis fordi hans kone hadde anbefalt ham. Wilson har selv aldri vært ansatt i CIA.

- Ingen anelse

Det hvite hus har så langt kategorisk avvist ethvert kjennskap til lekkasjen.

I et intervju med Fox TV søndag sa president Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice at hun ikke aner hvordan navnet på en hemmelig CIA-agent kan ha lekket ut fra Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg vet ingenting om at noe sånt er kommet fra Det hvite hus. Dette er overhodet ikke slik president Bush forventer at Det hvite hus fungerer, sa Rice.

Ifølge Rice er saken blitt oversendt til justisdepartementet. Hun understreket at Det hvite hus vil samarbeide med justisminister John Ashcroft dersom han bestemmer seg for å sette i gang en kriminaletterforskning av saken.

(NTB)

ETTERFORSKES? Dersom CIA-sjefen får det som han vil, skal ansatte i Det hvite hus etterforskes.