Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA og FBI krangler om Russlands innblanding i presidentvalget

CIA mener Russland åpenbart ønsket å hjelpe Trump, men FBI mener saken er mer komplisert. 

UENIGE: I kjølvannet av presidentvalget befinner FBI og CIA seg midt i en ideologisk dragkamp, hvor begge organisasjonene blir beskyldt for å ha en politisk slagside.
 Foto:&nbsp;<span style="background-color: initial;">AP Photo/John Minchillo/NTB Scanpix</span>
UENIGE: I kjølvannet av presidentvalget befinner FBI og CIA seg midt i en ideologisk dragkamp, hvor begge organisasjonene blir beskyldt for å ha en politisk slagside. Foto: AP Photo/John Minchillo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens den amerikanske offentligheten krever svar på hvilken rolle Russland spilte i det amerikanske presidentvalget, pågår det en intens maktkamp i kulissene.

En hemmelig CIA-rapport som ble lekket lørdag, konkluderer med at Russlands involvering i det amerikanske presidentvalget hadde som intensjon å hjelpe Donald Trump til seier.

- Det er etterretningsstandens vurdering at Russlands mål var å favorisere en kandidat over den andre, og å hjelpe Trump å bli valgt. Det er konsensus, sa en regjeringskilde med kjennskap til rapporten.

Motstridende meldinger

Lekkasjen kom samme dag som avtroppende president Barack Obama ba om en full gjennomgang av Russlands eventuelle innblanding i presidentvalget.

I løpet av valgkampen har det vært flere anklager og avsløringer om at russiske hackere har forsøkt å påvirke det amerikanske presidentvalget. Amerikanske myndigheters største frykt har vært at hackingen er gjort i forsøk på å undergrave troverdigheten til det amerikanske valgsystemet.

Men nå viser det seg altså at det er delte meninger om akkurat dette.

I et møte med etterretningskomiteen i det amerikanske senatet, ble en seniorrådgiver i FBI spurt om byrået støttet CIAs konklusjon.

Ifølge Washington Post understreket da FBI-rådgiveren at de ikke var overbevist om at Russland hadde et konkret mål med sin innblanding, og gikk dermed langt i å undergrave CIAs rapport.

- Det er ikke klart hvorvidt Russland hadde et konkret mål eller en kombinasjon av relaterte mål, sier en kilde til avisa.

Skaper frustrasjon

Svaret skal ifølge Washington Post ha skapt stor frustrasjon i komiteen, både fordi det ikke stemte overens med CIA-rapporten, men også fordi FBI ga et svar som var utydelig.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

En kilde sier til avisa at de motstridende meldingene reflekterer en kulturforskjell mellom FBI og CIA.

FBI skal være mer opptatt av fakta og bevis som kan brukes i retten, mens CIA er mer komfortable med å resonere seg fram til konklusjoner.

FBI og CIA står nå midt inne i en ideologisk dragkamp, og begge organisasjonene blir beskyldt for å ha en politisk slagside.

Fra republikansk side har Trump og hans overgangsteam slått hardt tilbake mot CIAs påstand om at Russland skal ha påvirket utfallet av presidentvalget.

- Dette er latterlig. Jeg tror dette bare er enda en unnskyldning. Jeg tror ikke på det, sa Trump til Fox News lørdag.

- Jeg tror det er folk i disse byråene som er opprørt over resultatet av valget. Etterretningen er feil. Det skjedde ikke, sa Trump-talsmann Sean Spicer til CNN denne uka.

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus for første gang. Video: CNN Vis mer

Krever FBI-avgang

Fra demokratisk hold har FBI i lengre tid blitt kritisert for at de i sluttfasen av valgkampen orienterte Kongressen om et funn av flere eposter som kanskje kunne knyttes til Hillary Clintons epostserver, før de bare dager seinere konkluderte med at epostene ikke var nye.

Demokratenes avtroppende leder i Senatet, Harry Reid, anklager nå FBI-direktør James Comey for å ha holdt informasjon om den russiske kampanjen tilbake fra offentligheten.

I et intervju med MSNBC krever han at Comey nå går av, skriver NTB.

- Det er ingen tvil om at etterretningstjenestene har funnet forbindelser til den russiske regjeringen. FBI har hatt dette materialet i lang tid. Men Comey, som er republikaner, nektet å avsløre denne informasjonen om Russland under presidentvalget, sier Reid.

GETTYSBURGTALEN: Donald Trump la fram sin plan for de første 100 dagene som president 22. oktober. Nå har han vunnet valget. Video: C-span Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling