CIAs fangefly var i Norge

- CIA kidnappet terrormistenkte fra Europa, slår Europarådet fast. Fangeflyet var i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Europarådets etterforsker Dick Marty la i dag fram en omfattende rapport der han peker ut CIA som skyldig i kidnapping og tortur av terrormistenkte fanger i Europa.

- Det er bevist at flere individer ble kidnappet, frarøvet sin frihet og transportert i og ut av Europa, for så å bli levert til land der de har lidd og blitt torturert, skriver Dick Marty i sin rapport til Europarådet.

Han nevner også Norge i rapporten. Et CIA-fly, kamuflert som et sivilt fly, landet på Gardermoen utenfor Oslo 20. juli i fjor. Dette flyet er nå satt i sammenheng med USAs kidnapping av terrrormistenkte i Europa, uten at rapporten avdekker om det faktisk var fanger om bord da flyet var i Oslo.

Det var avisa Ny Tid som avslørte at flyet var i Norge, og utenriksdepartementet ba deretter om et møte med den amerikanske ambassaden for å få avklart om flyet var på oppdrag fra CIA. Amerikanerne understreket at flyet ikke var ute på oppdrag og lovte videre å undersøke sine flyvninger over norsk territorium. 

Etter internasjonale regler skal alle fly opplyse om sin ferdsel i og over andre lands territorium til landets myndigheter.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer