Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIAs fangefly var i Norge

- CIA kidnappet terrormistenkte fra Europa, slår Europarådet fast. Fangeflyet var i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Europarådets etterforsker Dick Marty la i dag fram en omfattende rapport der han peker ut CIA som skyldig i kidnapping og tortur av terrormistenkte fanger i Europa.

- Det er bevist at flere individer ble kidnappet, frarøvet sin frihet og transportert i og ut av Europa, for så å bli levert til land der de har lidd og blitt torturert, skriver Dick Marty i sin rapport til Europarådet.

Han nevner også Norge i rapporten. Et CIA-fly, kamuflert som et sivilt fly, landet på Gardermoen utenfor Oslo 20. juli i fjor. Dette flyet er nå satt i sammenheng med USAs kidnapping av terrrormistenkte i Europa, uten at rapporten avdekker om det faktisk var fanger om bord da flyet var i Oslo.

Det var avisa Ny Tid som avslørte at flyet var i Norge, og utenriksdepartementet ba deretter om et møte med den amerikanske ambassaden for å få avklart om flyet var på oppdrag fra CIA. Amerikanerne understreket at flyet ikke var ute på oppdrag og lovte videre å undersøke sine flyvninger over norsk territorium. 

Etter internasjonale regler skal alle fly opplyse om sin ferdsel i og over andre lands territorium til landets myndigheter.  

Rapport ut i dag

I november startet for alvor anklager og rykter om at CIA avhørte fanger i hemmelige fengsler i Europa, og at de transporterte dem ut av Europa til land der de lettere kan praktisere tortur. Den sveitsiske senatoren Marty, har etterforsket saken på oppdrag fra Europarådet, og legger i formiddag fram sin rapport.

- Det er veldig lite sannsynlig at europeiske regjeringer ikke visste om denne praksisen. Og det er enda mindre tvil om at deres etterretningstjenester visste om dette, sier Marty ifølge AP.
Rapporten omtaler blant annet en kidnapping fra Italia i 2003 og en tysker som ble tatt i Makedonia og flydd til Afghanistan. Begge eksempler på omfattende CIA-aktivitet.

MULIG STED: Menneskerettighetsorganisasjoner mistenker at CIA bruker denne lukkede flyplassen i Szymany i Polen som hemmelig fengsel. Foto: SCANPIX
MULIG STED: Menneskerettighetsorganisasjoner mistenker at CIA bruker denne lukkede flyplassen i Szymany i Polen som hemmelig fengsel. Foto: SCANPIX Vis mer

I tillegg behandler rapporten et tilfelle der seks bosniere ble tatt av amerikanske agenter i Bosnia og sendt til Guantanamo Bay. Dette skjedde til tross for at bosniske myndigheter ba om de ble løslatt.

- Disse handlingene har funnet sted utenfor nasjonal kontroll og utenfor autoriteten til nasjonale etterretningstjenester, sier Marty.

Han skriver videre at svært mye tyder på at det eksisterer et system for denne utflyttingen av tortur.

Videre etterforskning

Etterforskeren har ikke funnet bevis for at det eksisterer hemmelige CIA-sentere i Romania, Polen eller andre land i Europa. Men denne etterforskningen er ikke avsluttet. I går fikk Marty omsider utlevert mye viktig informasjon fra Eurocontrol, blant annet oversikt over lufttrafikk og satelittbilder av Romania.

- Jeg kan ikke uttale meg om omfanget og viktigheten av denne informasjonen nå. Dette vil vi jobbe videre med, sier Dick Marty .

Les hele rapporten her. (PDF-fil)

ETTERFORSKER: Dick Marty

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!