- CIAs Irak-rapporter stemmer ikke

FNs våpeninspektører har slått fast at opplysningene som amerikansk og britisk etterretning har gitt om produksjonssteder for masseødeleggelsesvåpen i Irak ikke stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 400 inspeksjoner, foretatt av 100 våpeninspektører, er det verken funnet masseødeleggelsesvåpen eller bevist at Irak har produsert våpen i strid med FNs forbud.

Amerikanske og britiske etterretningsorganisasjoner har pekt ut 13 anlegg som de har karakterisert som anlegg som er «til stor bekymring».

Nyhetsbyrået Associated Press har gjennomgått etterretningsorganisasjonenes påstander - og funnet at ingenting stemmer.

Falske alarmer

Siden britene og amerikanerne la fram disse «opplysningene» i september og oktober i fjor, har de en rekke ganger gjentatt at de har «sikre beviser» for at Irak bryter FN-forbudet om produksjon av kjemiske våpen, biologiske våpen og atomvåpen.

Våpeninspektørenes nestleder, Demitrius Perricos, sier at noen av tipsene fra etterretningsorganisasjonene har vært nyttige, mens andre har vært rene spekulasjoner. En annen FN-kilde, som ønsker å være anonym, sier til AP at det ikke er kommet noen nye etterretningstips som har gitt grunn til reaksjoner.

Satellittfoto

Mange av påstandene som har skapt overskrifter verden over, er framsatt med satellittfoto som «bevis» og foto tatt av anlegg fra lang avstand i de fire åra som er gått siden våpeninspektørene forlot Irak forrige gang.

APs gjennomgang viser at hver gang alarmen har gått, har undersøkelser på bakken vist at det ikke har vært noen grunn til mistanke.

TUWAITHA

Tuwaitha er et tidligere atomvåpenanlegg sør for Bagdad. I oktober i fjor slo CIA alarm og hevdet at flere nye bygninger i anlegget kunne indikere at arbeidet med å lage atomvåpen var blitt gjenopptatt. Siden 4. desember har Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, gjennomgått anlegget nøye 12 ganger, og har rapportert at det ikke er begått noen brudd på FN-forbudet.

AL-MUTASIM

I oktober i fjor slo CIA også alarm om rakettfabrikken al-Mutasim sør for Bagdad hvor Irak produserer kortdistanseraketter. Ifølge FN-forbudet skal ikke Irak produsere raketter med en rekkevidde på over 14,5 km. CIA hevdet at størrelsen på anlegget indikerte at Bagdad forberedte bygging av raketter med langt større rekkevidde.

Etter å ha gjennomført fem uanmeldte inspeksjoner, konkluderte våpeninspektørene med at det ikke var noen klare bevis for CIAs påstander.

FALLUJAH

Denne fabrikken, som produserer klor, er gjenoppbygd etter at den ble ødelagt av amerikanske bomber i 1991. I tillegg til de mange sivile formål klor blir brukt til, kan klor også være en komponent i kjemiske våpen. Ifølge en rapport fra CIA kunne produksjonen raskt endres til produksjon av «forbudte» substanser, og de hevdet at Irak «prøver å skjule hva som skjer i Fallujah-fabrikken».

Våpeninspektørene har uanmeldt inspisert fabrikken tre ganger siden desember, siste gang 8. januar. Dagen etter rapporterte Hans Blix til Sikkerhetsrådet at de ikke hadde funnet noen bevis.

AL-QAIM

Al-Qaim sto på både britenes og CIAs liste over «skumle» anlegg. Amerikanske etterretningsanalytikere sa i oktober i fjor at nye bygninger ved anlegget kunne tyde på at Irak hadde gjenopptatt arbeidet med å produsere atomvåpen. Etter en grundig to dager lang inspeksjonsrunde, og et overraskede nytt besøk med helikopter 7. januar, rapporterte inspektørene at de ikke hadde funnet noen brudd på FN-forbudet.

AL-DARWA

Denne dyrevaksinefabrikken produserte i 1980-åra botulinum som en del av Iraks biologiske våpen. En fersk CIA-rapport hevdet at Iraks kunngjøring for to år siden om at fabrikken skulle renoveres kunne være et dekke for nye våpenplaner. Våpeninspektørene som besøkte det lille fabrikkområdet i november fant anlegget forlatt, og fullt av søppel.

AL-RAFAH

Dette anlegget var det første inspektørene besøkte da våpeninspeksjonene ble gjenopptatt 27. november i fjor. Her blir rakettmotorer testet. Ifølge en CIA rapport var «den eneste plausible forklaringen» på et nytt og større testområde at Irak utviklet forbudte langtrekkende raketter. Inspektørene rapporterte at dette ikke er konklusjonen etter besøket.

Våpeninspektørene har også besøkt sju andre fabrikker og anlegg amerikansk og britisk etterretning har pekt ut. Det gjelder atomanleggene Al-Furat, Al-Shargat og Al-Taji, de kjemiske fabrikkene Ibn Sina og Qa Qa, vaksineinstituttet Amaryah, og Al-Mamoun som produserer drivstoff til raketter.

Heller ikke her fant våpen-inspektørene noen «rykende pistol», altså ingen produksjon i strid med FN-forbudet.

INGENTING HER: CIA rapporterte at vilkårene i FN-resolusjonen kunne være brutt ved Ibn Sina-anlegget. Våpeninspektørene fant at det ikke var tilfelle.
INGENTING HER: Ved Al-Qaim mente CIA at Irak kunne ha gjenopptatt arbeidet med å raffinere uran. Våpeninspektørene konkluderte med at det ikke var tilfelle.