CIAs største kupp

Da CIA slo kloa i al-Qaidas operasjonsleder, tok de samtidig mannen som de mener finansierte terrorangrepene mot USA den 11. september 2001. Mustafa Ahmed al-Hawsawi (34) skal ha sendt store summer til kaprerne, og fikk 25 000 dollar tilbake rett før angrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offisielt har myndighetene bare bekreftet arrrestasjon av Mohammed og av Ahmed Abdul Qadus, medlem av det muslimske partiet Jamaat i Pakistan. Qadus har vært overvåket tett siden USAs kommunikasjonsovervåkere oppfanget en email til ham. Ifølge en framstilling var det sånn man fant Mohammed.

Men NBC melder at den tredje anholdte er Mustafa Ahmed al-Hawasawi (34), som er saudiarabisk statsborger. Han omtales som al-Qaidas sjefkasserer i tiltalebeslutningen mot Zacarias Moussaui, den såkalte 20. flykapreren. Moussaoui ble arrestert en måned før terroraksjonen 11. september 2001. Han skal for retten i Virginia.

Under aksjonen i en forstad til Islamabad skal CIA også fått tak i store datamengder.

Hvis al-Qaidas operasjonsleder Khalid Shaikh Mohammed og sjefkasserer al-Hawasawi sprekker under de harde forhørene som trolig allerede er i gang på en amerikansk militærbase, har etterretningstjenesten CIA en gyllen anledning til å rulle opp store deler av terrornettverket.

De to blir sannsynligvis avhørt av det samme teamet CIA-offiserer som har grillet de andre toppterroristene USA har fått tak i.

Opplysningene fra Mohammed, også kalt al-Qaidas levende adressebok og kasserer al-Hawasawi blir sammenholdt med opplysningene Mohammeds tidligere medarbeider Ramzi Binalshibh har gitt. Binalshibh ble arrestert i september.

Pengestrøm

Saudiaraberen al-Hawsawi skal ha sendt store summer til kidnapperne i USA.

To ulike etteretningskilder sier til avisa at al-Hawsawi var i huset sammen med Khalid Shaikh Mohammed da han ble tatt tidlig lørdag morgen. USA har vært etter ham lenge, og mener det var han som mottok pengene som kaprerne sendte tilbake til al-Qaida rett før terrorangrepene. 25 000 dollar ble overført til en bank i De forente arabiske emirater rett før den 11. september for halvannet år siden.

Sikkerhetsminister Tom Ridge bekreftet i går at de hadde avslørt planer om et nytt stort angrep mot USA. Han vil ikke komme med detaljer, men antyder om at angrepet allerede kan være avverget.

Ridge bekrefter at terroralarmen de sendte ut i februar, delvis skyldes avsløringen av planene til Mohammed.

- Det var flere årsaker til terroradvarselen, og hans forbindelse til disse var bare en av mange, sier Ridge.

To andre tjenestemenn sier at både CIA og FBI var klar over at Mohammed planla noe, men at de ikke visste nøyaktig hvilke mål han hadde tenkt å slå til mot.

Sammen med Mohammed, al-Hawsawi og tredjemanns om ble tatt lørdag, Ahmed Abdul Qadus, fant CIA haugevis med informasjon i datamaskiner, mobiltelefoner og dokumenter. De fant også navnene til mistenkte terrorister.

Fangsten førte til at CIA og FBI startet en jakt over hele verden etter disse mennene. Myndighetene opplyste at noen av dem kan befinne seg i USA, men foreløpig er ingen fengslet.

Mohammed avhøres nå av CIA, men de vil ikke opplyse hvor de holder ham fanget. USA Today meldte i går at han kan være sendt til en av USAs avhørssentre i Jordan, Uzbekistan eller ved Diego Garcia, en øy i Det indiske hav.

EN FBI-agent sier til USA Today at alle tilgjengelige agenter er satt på saken, og at de undersøker alt tilgjengelig materiale.

- Det blir ikke noe søvn før dette er ferdig, sier kilden til avisa.

I noen av sakene opplyser CIA og FBI at de jobber med materiale som det haster å få avklart. De frykter at terrorceller skal framskynde sine planer som følge av at deres operasjonsleder er arrestert, og at terroristene vil gjennomføre planene før de blir avslørt.

<B>OPERASJONSLEDEREN: Khalid Shaikh Mohammed skal være nummer tre i al-Qaida-stystemet, og være den som planla terroraksjonene.
OGSÅ TATT: Pakistaneren Abdul Qaddoos ble også tatt grytidlig lørdag morgen.