Cindy McCains hvite løgner

Løy om Mor Teresa, om enebarntilværelsen og matoppskrifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIL DU BLI USAs neste presidentfrue må du tåle at journalister og bloggere leter med lys og lykte etter den minste skamplett i fortiden din.

Nå viser det seg at Cindy McCain - i valgkampåret 2008 - har falt for fristelsen til å pynte ørlite grann på sannheten. 

To halvsøstre er fornærmet over at hun omtaler seg selv som enebarn. Ikke er hun så flink til å lage mat som hun ga inntrykk av på mannens hjemmeside heller.

Og den rørende historien om hvordan hun adopterte et foreldreløst barn fra Bangladesh ble gjort akkurat litt mer sensasjonell enn den egentlig var.

DEN VAR et «sikkert kort» i John McCains valgkamp. Historien om hvordan hans kone reddet to foreldreløse barn fra en barnehjemstilværelse i Bangladesh for 17 år siden, og hvordan hun adopterte ett av barna uten å spørre John om lov først.

Før John McCain stilte som kandidat i år het det seg at det var nonnene på ett av Mor Teresas barnehjem som overtalte Cindy til å adoptere barna.

I inneværende år ble adopsjonshistorien på John McCains valgkampside endret til at det var Mor Teresa selv som tryglet henne om å redde barnehjemsbarna.

Senest i februar i år stod dette å lesewww.johnmccain.com:

«Mor Teresa overbeviste Cindy om å bringe to babyer som hadde behov for medisinsk behandling til USA. Ett av barna er nå deres 16 år gamle datter Bridget McCain» stod det i biografien om Cindy.

I samme periode ble også historien endret når Cindy fulgte sin mann på valgkampturné landet rundt. I Missouri og Illinois fikk velgerne høre det samme. Nemlig at det var Mor Teresa som overtalte Cindy.

OG MEDIENE fulgte etter.

Tv-stasjonen ABCs «Good Morning America» gjenfortalte historien om hvordan Mor Teresa oppmuntret Cindy til å få et fjerde barn.

Det samme gjorde den anerkjente avisa Wall Street Journal i sin profil av presidentkandidat-fruen - i likhet med Daily Mail, The Sunday Telegraph og Digital Journal.

Helt til en person som var med på turen til Bangladesh i 1991, tipset Christian Science Monitor om at Mor Teresa ikke var på barnehjemmet da Cindy var der.

Ifølge biografier om Mor Teresa var hun i Mexico på det tidspunktet i 1991 og ble syk. Derfra dro hun til et sykehus i La Jolla, California.

DA MCCAINS valgkampstab ble kontaktet av Christian Science Monitor var de raskt ute med å endre biografien om Cindy og adopsjonen.

I dag står det kun referanser til Mor Teresas barnehjem, ikke Mor Teresa selv.

En kilde i McCain-leiren bekrefter at Cindy ikke møtte Mor Teresa under besøket i Bangladesh, men hevder at de møtte hverandre ved en senere anledning. McCain-kilden oppgir ikke nærmere informasjon om hvor eller når de to skal ha møttes.

MOR TERESA-HISTORIEN er ikke det eneste eksemplet på at den 54 år gamle rikmannsdatteren, tidligere heiagjeng-leder og rodeodronning, har vært lemfeldig med fakta.

I Phoenix, Arizona, sitter en av Cindys to halvsøstre og er fornærmet over at den aspirerende presidentfruen omtaler seg selv som enebarn.

- Jeg er opprørt, jeg er sint. Det får meg til å føle meg som en ikke-person, sier dene ene halvsøsteren, Kathleen Hensley Portalski (65).

Avsløringen kom i et intervju med radiostasjonen National Public Radio.

Kathleen er et resultat av det første ekteskapet Cindys far, øldistributøren Jim Hensley, inngikk med Mary Jeanne Hensley i 1943.

To år etter, i 1945 da Jim kom hjem fra krigen, ble det skilsmisse. Under rehabilitering etter en krigsskade hadde Jim møtt Marguerite Smith. De giftet seg så snart skilsmissen var et faktum. Fra før av hadde Marguerite en datter ved navn Dixie Burd. I 1954 ble Cindy født.

MCCAIN-KAMPANJEN var raskt ute med å oppklare «misforståelsen».

«Fru McCain ble oppdratt som et enebarn av Jim og Marguerite Hensley og hadde ikke noe familiær kontakt med noe annet søsken», forklarte pressemeldingen.

Ikke sant, hevder Kathleen Hensleys sønn, Nicholas Portalski (38).

- Faktum er at min mor og Cindy har hatt masse kontakt opp gjennom årene, sier han til Daily News.

Mor og sønn Portalski er svorne demokrater. Lite tyder på at slektskapsbånd vil overbevise dem om å stemme republikansk i november.

- Det er ille nok å se disse folka ta sikte på å innta presidentvervet. Dette andre er bare sårende, sier Nicholas.

Søstrene Hensley, Kathleen og Cindy har ikke snakket sammen siden farens begravelse i 2000. Og mens Kathleen arvet 10 000 dollar, arvet Cindy ølimperiet Hensley & Co, verd flere millioner dollar.

MEN DET VAR MATOPPSKRIFTER som slo de første sprekkene i glansbildet av blonde, elegante Cindy.

Det skjedde allerede i april.

Oppskriftene som stod oppført som familien McCains favorittoppskrifter på valgkampsiden, viste seg å være lastet ned fra Food Network, avslørte Huffington Post med hjelp fra en matglad advokat i New York.

McCain-leiren la skylden på en praktikant - og fjernet oppskriftene.

Den lille bløffen med matoppskriftene ble knapt nok lagt merke til i valgkampstøyen. Men kan summen av alle løgnene - Mor Teresa-historien, enebarnshistorien og de stjålne matoppskriftene - fortelle noe om The McCains?

- Alle forteller hvite løgner, men i den politiske verden er det litt annerledes fordi det reiser spørsmålet: Hvis folk lyver om småting, kommer de også til å lyve om de store tingene, det som virkelig betyr noe? sier Darrell West ved Brookings Institution i Washington til Christian Science Monitor.

På McCains hjemmeside presenteres Cindy som en person som har viet livet sitt til å hjelpe de som er mindre heldige blant oss.

Kanskje har hun gjort ektemannen en bjørnetjeneste med sine hvite løgner?