City-stjerna Kompany om Paris-terroren: - En del av meg tenker at det var forutsigbart

Vokste opp i nærheten av mennene som ble terrorister.

KAPTEIN: Vincent Kompany er kaptein på Manchester City og Belgia. Foto: Malcolm Couzens / Sportimage / Cal Sport Media / NTB scanpix
KAPTEIN: Vincent Kompany er kaptein på Manchester City og Belgia. Foto: Malcolm Couzens / Sportimage / Cal Sport Media / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En del av meg tenker at det var forutsigbart, virkelig forutsigbart, sier Belgia- og Manchester City-kaptein Vincent Kompany i et stort intervju med CNN om terrorangrepene mot Paris.

Hovedmennene bak angrepet er fra Brussel-forstaden Molenbeek. Kompany, som har franskbelgisk mor og kongolesisk far, vokste opp i et område med stor innvandrerbefolkning, like i nærheten av Molenbeek.

Grobunn Kompany mener manglende integrering, høy arbeidsledighet og manglende muligheter har gitt grobunn for ekstremisme.

- De som sto bak angrepene er folk som har havnet på utsiden av samfunnet, og som noen har klart å radikalisere, sier til CNN.

- Problemet i Molenbeek er segregering. Og det gjelder ikke bare Molenbeek. Det er bare en bydel i Brussel, hele byen må ta ansvar for hva som skjer innenfor byens grenser.

- Nesten alltid en link Brahim Abdeslam (31) og hans bror Salah Abdeslam (26) har drevet en pub i Molenbeek. Brahim sprengte seg selv i lufta i Paris, mens lillebroren Salah nå er en av verdens mest ettersøkte menn. Abdelhamid Abaaoud, som blir identifisert som hjernen bak terrorangrepet, og som ble drept i en politiaksjon få dager etter, var også fra bydelen. Belgia er et av landene med flest Syria-farere per innbygger, og er blitt omtalt som et «handelssentrum for våpen».

«Det er nesten alltid en link til Molenbeek», sa Belgias statsminister, Charles Michel dagen etter Paris-terroren.

- Kom, klippet over en snor Vincent Kompany mener lav interesse fra landets og byens politikere for områder som Molenbeek har bidratt til å forsterke problemene.


- Den eneste gangen vi så politikere der, var hvert sjette år når de skulle sanke stemmer. De kom, klippet over en rød snor og sa at de hadde gjort noe for samfunnet. Men jeg kan ikke se at de virkelig hadde noen interesse i å være en del i det som skjedde i området, sier han til CNN.

Kompany har selv engasjert seg i lokalsamfunnet han tidligere var en del av. Han eier breddefotballklubben BX Brussels, og har uttalt at målet med klubben er å gi et tilbud til barn og unge fra lavinntektsfamilier. Han er også ambassadør for SOS barnebyer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram