Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Claras (10) lille hemmelighet rører en hel verden

Familien lamslått da de endelig forsto dansetrinnene til den lille autistiske jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da lille Clara ble født for ti år siden var beskjeden mamma Lisa Anderson fikk fra legene at hun burde glemme sitt nyfødte barn og heller få et nytt.

Clara ble født med autisme og en sjelden genfeil noe som gjorde at hun måtte gjennom en rekke operasjoner og hun var 16 måneder før hun kunne flytte hjem.

Elsker å danse Selv om legene var pessimistiske og Claras start på livet var tungt, var det aldri aktuelt for mamma Lisa Anderson å gi henne opp. I stedet har hun kjempet for at den lille jenta si skal ha det best mulig og få oppdage sine egne talenter.

- Clara har vanskeligheter med mange ting, men det er også mye som kommer lett for henne. Da hun var fire år, og fortsatt ikke kunne snakke, lærte hun å lese helt av seg selv. Hun har fantastisk rytmesans og en utrolig hukommelse. Og alt som har med data å gjøre er en lek - alt har hun lært seg selv, skriver Lisa Anderson i en mail til Dagbladet.

Clara er nå blitt ti år og har fått hjelp av et spesielt treningsopplegg, Intensive Multi Treatment Intervention, herlige assistenter og dansetimer.

- Clara elsker å danse og er, til tross for sine utfordringer, et veldig lykkelig barn. Hun er den første som våkner om morgenen og hopper ut av senga og tar på seg ballettdrakta. Hvis det hadde vært opp til henne, hadde hun danset hele dagen, skriver Lisa Anderson.

Claras lille hemmelighet Men selv om familien var blitt vant med å se Clara danse, var det ingen som var klar over Claras lille hemmelighet. Familien trodde hun trente på trinn hun hadde lært på dansetreningen og tok en video av Clara som danser rundt i huset - uten musikk.

Det var først etterpå at assistenten Marielle stusset og kom på at hun kanskje hadde sett noe liknende før.

Marielle tok fram Coppelia, favorittballetten til Clara, og begynte å sammenlikne dansetrinnene til Clara med det den profesjonelle ballerinaen gjorde. Og til sin store forbløffelse: Clara kopierte nøyaktig alle trinnnene med perfekt timing. Ikke nok med det, hun hadde lært seg utenat samtlige tre akter.

ELSKER Å DANSE: Det første Clara gjør om morgenen er å ta på seg ballerinakostymet og danse.
ELSKER Å DANSE: Det første Clara gjør om morgenen er å ta på seg ballerinakostymet og danse. Vis mer

- Vi ble alle lamslått over det vi så, at hun hadde lært seg hele balletten helt selv. Vi tenkte med en gang at vi ville dele den lille videoen slik at andre også kan se Clara danse, skriver Lisa Anderson.

- Aldri slutt å tro Videoen har gått sin seiersgang på nettet de siste dagene og er omtalt i flere nyhetsmedier. Lisa Anderson håper videoen kan inspirere andre foreldre til barn med spesielle behov.

- Jeg håper at det kan være til hjelp for andre familier med barn som har spesielle behov til å forstå at barna deres har muligheter - de må bare aldri slutte å tro på dem.

Clara har sin egen hjemmeside der familien blogger om utviklingen hennes. Du finner henne også Clara på Facebook.

UTENAT: Clara kopierer nærmest perfekt ballerinaens dansetrinn.
UTENAT: Clara kopierer nærmest perfekt ballerinaens dansetrinn. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media