Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clegg har avslørt hvem han støtter

Liberaldemokratenes leder kom med et regelrett frieri da han møtte pressen.

ETTERTRAKTET: Nick Clegg var den alle ventet på, dagen da Storbritannia våknet til et «hung parliament».  Foto: AFP PHOTO/ BEN STANSALL/SCANPIX
ETTERTRAKTET: Nick Clegg var den alle ventet på, dagen da Storbritannia våknet til et «hung parliament». Foto: AFP PHOTO/ BEN STANSALL/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Mannen alle vil ha et ord med, Nick Clegg, kom med et regelrett frieri, da han steg av toget fra Sheffield.

- Jeg har lenge sagt at det partiet som får flest stemmer — selv om det ikke får flertall — har førsteretten til å forsøke å danne regjering. Enten alene eller ved å forsøke å samarbeide med andre. Jeg holder meg til det synet:

- Det er opp til De konservative å bevise at de er i stand til å klare å regjere i nasjonens interesse, sa Clegg, som hadde en skuffende valgnatt da Liberaldemokratene gjorde det langt svakere enn meningsmålingene skulle tilsi.

Forlanger reformFør alle stemmene er talt opp, er det klart at det konservative partiet garantert blir størst. Likevel har ikke partiet, med David Cameron i spissen, fått nok oppslutning til å sikre flertall. De - eller Arbeiderpartiet - er dermed avhengig av støtte for å kunne danne regjering.

De foreløpige resultatene viser at en koalisjon av Arbeiderpartiet og Liberaldemokratene ikke vil få flertall.

Under den improviserte pressekonferansen gjorde partilederen det klart at han ikke vil vike i spørsmålet om valgreform. Storbritannias særskilte valgordning som favoriserer topartisystem, rammer Liberaldemokratene særlig hardt. Dette valget var ikke noe unntak.

- Samtidig har dette valget bevist at vårt valgsystem er ødelagt. Jeg vil fortsette å kjempe for større rettferdighet, større ansvarlighet i den økonomiske politikken, men også for den utvidede, grundige reformen vi trenger av vårt ødelagte politiske system, sa Clegg, før han hastet videre til partiets hovedkontor.

Brown vil forhandleI britiske medier florerer det nå med rykter om at det pågår forhandlinger i kulissene, både mellom Arbeiderpartiet og Liberaldemokratene, og mellom De konservative og Liberaldemokratene.

En noe gretten utenriksminister David Milliband våknet til nyheten om at han angivelig hadde vært i samtaler med Liberaldemokratenes Vince Cable. «Jeg lå og sov», parerte han på twitter.

Statsminister Gordon Brown har ikke vært sett offentlig siden han returnerte til statsministerboligen i Downing Street 10 klokka åtte i morges. Da ignorerte han pressen på vei inn, for å få seg en etterlengtet blund på øyet.

I en uttalelse fra statsministerens kontor heter det at Brown formelt har bedt departementsråd Gus O?Donnell legge til rette for forhandlingssamtaler.

- Valgresultatet vil trolig vise at ingen av partiene har et klart flertall. Det er da min plikt som statsminister å ta grep for å sikre at Storbritannia har en sterk, stabil og forskriftsmessig regjering. Jeg har bedt departementsråden om å legge til rette for forhandlings samtaler mellom partiene som deltar i diskusjonen, heter det i uttalelsen.

Siste opptelling viser at Det konservative partiet har sikret seg stillingen som det største partiet med 291 mandater. Labour hadde 251 og Liberaldemokratene 52.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!