Clemet sjarmerte lærerne

Klappsalver, lun humring og spontan latter. Kristin Clemet brøt lett igjennom muren av mistillit da hun talte til landsmøtet i Utdanningsforbundet i Haugesund i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På forhånd var det spenning om hvordan Kristin Clemet ville bli møtt. Men Helga Hjetland ga klar beskjed til landsmøtet:

- Vi er glade for at hun er her. Vi trengter å høre statsråden, og håper at vi kan få innsikt i hennes vurderinger, nye tanker og inspirasjon.

Kristin Clemet svarte med å levere en tale der hun beveget seg elegant fra de store globale utfordringene til nødvendigheten av å stille kvalitetskrav til utdanningen i Norge

Men hvis noen trodde at det var stikkordet for kritikk av lærerne, tok de feil. For Clemet slo fast at Norge har et av verdens beste utdanningssystemer - og at læreren er aller viktigst.

Da klappet salen for første gang - og isen var brutt.

Dialog

Clemet inviterte til en åpen og bred dialog med Utdanningsforbundet om grunnskolen:

- Vi må diskutere hvordan vi kan sikre oss alle de gode lærerne vi trenger i framtida. Skal vi lykkes, trenger vi verken monolog eller duell, men dialog. Jeg vil gjerne invitere dere til videre samtaler om bl.a. etterutdanning og nasjonale prøver, sa hun.

Helga Hjetland ga Clemet en god karakter:

- Hun holdt en klok og tydelig tale. Hun strakte ut en hånd til samarbeid, og den tar vi i mot.

Bitter

Men det kan bli en bratt bakke å gå sammen. Helga Hjetland klarte dårlig å skjule sin bitterhet over at Clemet har sendt lærerne i klørne på Kommunenes Sentralforbund (KS) som motpart i vårens tariffoppgjør:

- Kommunene er like dårlig forberedte som vi er. Alle våre bange anelser har til nå slått til, sa hun.

Tilliten mellom Clemet og Hjetland er også langt fra gjenopprettet.

- Men jeg er valgt for å representere lærerne, og da må jeg klare å forholde meg skikkelig til dem jeg er uenig med, svarte Helga Hjetland.

Premiering

Avstanden er størst i spørsmålet om lokale personlige tillegg. Clemet synes en slik premiering er uproblematisk:

- Man kan i medarbeidersamtaler avtale utviklingsmål for læreren og belønne innsatsen for å nå dem. Blir man enig om fornuftige kriterier, tror jeg dette kan fungere godt.

Men hun må nok holde flere gode taler før lærerne lar seg overbevise. I dag svarte landsmøtet med et enstemmig vedtak om å kjempe konsekvent mot nettopp lokale og individuelle lønnsforhandlinger.