Clemet: Skolepenger OK når de kalles gave

Skolepenger på offentlige skoler er greit så lenge betalingen er frivillig og bidraget kalles en gave til skolen. Slik lyder signalene fra utdanningsminister Kristin Clemet (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag hadde Clemet en livlig debatt med foreldre fra Bekkelaget skole i Oslo og Holumskogen skole i Nittedal. Foreldrene var invitert til Utdanningsdepartementet for å diskutere utfordringene i skolen. Begge steder har foreldrene vedtatt en form for skolepenger på 200 kroner i måneden, som skal gå til drift og skolemateriell.

Selv om Kristin Clemet understreker at grunnskolen skal være gratis, vil hun ikke forby skolene å ta imot gaver i form av penger eller utstyr. Hun rettet ingen moralsk pekefinger mot foreldrene.

Et symptom

- At vi diskuterer gaver og foreldrebetaling er et symptom på at de føler at de ikke får den gode skolen som de ønsker seg og som den store ressursbruken skulle tilsi, sier Clemet.

Skolene kan ta imot gaver fra næringsliv og foreldre hvis det ikke er som ledd i å oppfylle minimumsvilkårene i loven, hvis man ikke blir presset til å gi slike gaver og hvis det ikke er som ledd i en reell egenbetaling.

- Hvis en skole får gaver fra en bedrift eller fra foreldrene, blander ikke vi oss opp i hvordan skolen bruker disse midlene, sier Clemet.

Hun understreker at pengene bare skal gå til aktiviteter som skolen ikke er pålagt, for eksempel utflukter. Men skolen er heller ikke pålagt å gjennomføre et visst antall delingstimer eller timer til støtteundervisning. Clemet signaliserer dermed at gaver kan brukes også til mer ordinær undervisning.

Innrette seg

Dette vil nå foreldrene på Bekkelaget og Holumskogen innrette seg etter. De oppfatter statsråden slik at de kan innføre en form for foreldrebetaling uten at det er i strid med loven. Begge foreldregruppene står fast på vedtakene om å innføre frivillig foreldrebetaling på 200 kroner måneden fra midten av august.

- Vi har bedt Utdanningsdepartementet gi en redegjørelse til rektor om at det er lov å ta imot gaver fra oss. Det heter seg at skoler kan motta enkeltgaver på inntil 50.000 kroner, men det står ikke noe om hvor mange slike gaver den kan motta, sier Espen Gylvik, leder av Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Holumskogen skole.

Han understreker at betalingen skal være frivillig og komme alle til gode.

Ressursbruk

Foreldrene fra Bekkelaget og Holumskogen har sagt ja til å være med i en samtalegruppe for å diskutere hvordan skolen kan bli bedre. Men de kjøpte ikke Clemets prinsipielle resonnement om at mer penger ikke nødvendigvis gir bedre kvalitet.

- Det ser ut til at det er veldig liten sammenheng mellom ressursbruk og resultater i skolen, sier Clemet.

- Man kan snakke om minimumsstandarder så lenge man vil. Det vi er opptatt av, er at barna våre skal få et tilbud som vi som foreldre er fornøyd med. I vår kommune er ikke det mulig med dage ns økonomi, sier Espen Gylvik, FAU-leder ved Holumskogen.

Han er positiv til Clemets langsiktige tenkning om skolen, men har ikke tid til å vente.

- Det er i dag vi har barn på skolen, sier han.

Det samme sier Terje Pedersen, foreldrerepresentant på Bekkelaget skole.

- Det er uinteressant for oss at det i gjennomsnitt i hele Norge brukes mye penger på skolen. I vårt tilfelle er det åpenbart at mer penger vil gi et bedre tilbud, sier han.

(NTB)

FOR OG MOT SKOLEPENGER: Kristin Clemet