Clemet vil stramme inn skoledisiplinen

Elevorganisasjonen er kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den internasjonale PISA-undersøkelsen viser at norske elever i ungdomsskolen kommer dårlig ut når det gjelder kunnskap og at det er mye bråk og uro i klasserommene. Nå vil utdanningsminister Kristin Clemet komme problemene til livs ved stramme inn skoledisiplinen, melder Aftenposten.

- Skolene må bli flinkere til å ta i bruk ordensreglementet og håndheve dette konsekvent, sier Clemet til avisa.

Hun etterlyser også tydeligere lærere som styrer elevene bedre. En ny læringsplakat som får virkning fra nyttår, skal inneholde klare føringer for skolene når det gjelder å skape et godt arbeidsmiljø.

Flere eksperter som Aftenposten har snakket med, er enige med Clemet i at lærerne først og fremst må styrke sin autoritet.

Liker ikke tiltakene

Men påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Halvard Hølleland, liker ikke måten Clemet & co har tenkt å gjøre innstrammingen på.

- Vi er tilbøyelige til å være enige i at at skolen trenger bedre disiplin, men noen av tiltakene liker vi dårlig. Vi har ikke tro på strenge sett av forbud og skolereglementer på 40 sider, slik mange skoler har i dag. Skolene trenger klare, enkle regler, og de må være utarbeidet i samarbeid med elevene slik at de får et eierskapsforhold til dem. Reglene må ikke tres ned over hodene på elevene, sier han til Dagbladet.no.

Han mener også lærerne må bli klarere og tydeligere ledere.

- Det er utrolig viktig, sier han.


Aktive elever = mer bråk

Hølleland mener også at tallene for bråket i den norske skolen kan være misvisende.

- Det blir nok en del mer bråk i den norske skolen fordi det legges opp til at elevene skal være aktive. Vi tror at det fremdeles er en bedre måte å lære på enn det å sitte stille og høre på læreren, sier han.

KRITISK: Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Halvard Hølleland, liker ikke måten Clemet & co har tenkt å gjøre disiplin-innstrammingen på.
<B>MER STYRING: </B>Kristin Clemet etterlyser tydeligere lærere som styrer elevene bedre.