Clinton: - Kampen er langt fra over

Ignoreres av Obama, som nå konsentrerer seg om McCain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Barack Obama ignorerer Hillary Clinton og setter alt inn i kampen mot republikanernes presidentkandidat John McCain, hevder Clinton på sin side at hun egentlig leder demokratenes nominasjonskamp, melder CNN.

- Dette er ikke på langt nær over. Slik ting er akkurat nå, så har flere stemt på meg enn på min motkandidat, hevdet Clinton under en valgkampsamling i Kentucky i natt.

Clinton, som så langt i nominasjonsvalgene har vunnet 1443 mot Obamas 1612 kandidater, forklarer misforholdet med et komplisert regnestykke der også velgerne i Michigan og Florida - to stater som er utestengt fra nominasjonsprosessen - telles med.

Obama mangler 117

Videre hevder hun at verken hun eller Obama vil få de nødvendige 2210 kandidatene hun mener er nødvendig for å få flertall i nominasjonskampen før det hele avgjøres under partikongressen. Igjen med henvisning til at velgerne i utestengte Michigan og Florida (der Obama ikke stod på liste) må få telle likevel.

- Jeg kommer til å kjempe til vi har nominert én kandidat. Men vi vil ikke én i dag, og vi kommer ikke til å ha én i morgen, og vi kommer ikke til å ha én dagen etter, sa Clinton under nattens samling i Maysville.

Demokratenes sentralstyre har for lengst fastslått at det magiske tallet for flertall er 2026. Obama leder for øyeblikket med 1909 delegater (inkludert 297 superdelegater) mot Clintons 1718 (inkludert 275 superdelegater).

Superskred for Obama

GIR SEG IKKE: Hillary Rodham Clinton i Louisville, Kentucky i går. Foto: Robyn Beck/AFP/Scanix
GIR SEG IKKE: Hillary Rodham Clinton i Louisville, Kentucky i går. Foto: Robyn Beck/AFP/Scanix Vis mer

Etter at Obama de siste ukene har fått et skred av såkalte superdelegater over på sin side, leder han på alle fronter. De siste meningsmålingene bekrefter denne ledelsen, der Obama støttes av 55 prosent av alle demokrater og de som kan tenkes å stemme på en demokrat. Bare 39 prosent støtter Clinton. Med en feilmargin på tre prosent er dette den klart største ledelsen på meningsmålingene Obama har hatt så langt.

Meningsmålingene tyder også på at stadig flere velgere nå slutter seg om Obama som Demokratenes presidentkandidat. Mens Clinton stod på talerstolen og hevdet hun ledet nominasjonen, fikk Obama sin støtte av to meget viktige superdelegater - USAs eldste og lengsttjenende senator Robert Byrd (90), og demokratenes partileder i Kansas, Larry Gates.

Og selv om dagens nominasjonsvalg i Kentucky og Oregon trolig vil gi Clinton en trygg seier i den førstnevnte stat, og seier til Obama i den andre, utgjør de ingen stor forskjell i kampen om kandidatene.

Angriper McCain med Iran

Tvert om vil resultatet understreke splittelsen som har oppstått i partiet ved nominasjonsstriden forblir uavklart selv om en kandidat for lengst har pekt seg ut som folkets favoritt.

Og den kandidaten er i full gang med å ta opp kampen mot republikanernes for lengst avklarte presidentkandidat John McCain.

- Hvorfor er McCain redd for å snakke med Iran? Det er krigspolitikken «Bush-McCain» står for i Irak - ikke diplomati - som gjør Iran sterkere. Tro meg, Iran er den virkelige profitøren på krigen i Irak, som aldri skulle vært godkjent og aldri skulle vært startet, sa Obama fra talerstolen i går.

Den stod i Montana - langt unna dagens primærvalg i Kentucky og Oregon. Barack Obama fremstår nå som mindre interessert i nominasjonsprosessen og vender Clinton det døve øret. En åpenbar taktikk der han gjør det klart at han anser seg selv som demokratenes presidentkandidat selv om Hillary Clinton nekter å kaste inn håndkledet.

Clinton: - Kampen er langt fra over

Kaller Obama skjødesløs

Og McCain, som inviterte Obama inn i ringen ved å påstå at hans Iran-politikk er skjødesløs, gjorde det under en tale i Obamas hjembase Chicago. Han dro frem Obamas påstand om at trusselen fra Iran er liten sammenlignet med trusselen Sovjetunionen utgjorde under den kalle krigen.

- Et slikt utsagn avslører dybden i senator Obamas uerfarenhet og skjødesløse dømmekraft. Disse er svært alvorlige mangler for en amerikansk president, sa McCain.

Han mener Obamas villighet for å innlede til samtaler med Iran illustrerer hans manglende forståelse for internasjonale forhold.

- Takket være George Bush er Iran blitt denne generasjonens største trussel mot USA, Israel og Midtøsten. John McCain ønsker å fortsette denne politikken, svarer Obama.

OVERSER HILLARY: Obama talte i går på Montana State University i Bozeman, Montana.