PÅ BESØK: Hillary Clinton besøkte i dag Sør-Korea og president Lee Myung-bak. Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak/Scanpix
PÅ BESØK: Hillary Clinton besøkte i dag Sør-Korea og president Lee Myung-bak. Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak/ScanpixVis mer

Clinton advarer Nord-Korea

På besøk hos erkefienden Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere forsonende utspill myntet på Nord-Korea de siste dagene, var tonen hardere da Hillary Clinton besøkte kommunistregimets erkefiende Sør-Korea.


USAs utenriksminister advarte Nord-Korea mot å komme med provoserende utspill mot Sør-Korea da hun holdt pressekonferanse i hovedstaden Seoul fredag.

Clinton gjorde det klart at Nord-Koreas forbindelser til USA ikke vil bli bedre om landet fortsetter å fornærme naboen i sør.

- Sør-Koreas demokrati og velstand står i skarp kontrast til tyranniet og fattigdommen i nord. Nord-Korea vil ikke få et bedre forhold til USA så lenge landet avviser dialog med Sør-Korea, understreket utenriksministeren.

Nord-Korea har raslet med sablene de siste dagene, særlig mot nabolandet. Før Clintons besøk kunngjorde regimet i Pyongyang at det er beredt til å gå til krig mot Sør-Korea. USA ble i samme åndedrag beskyldt for å planlegge et atomangrep mot Nord-Korea.


- Må avslutte atomprogram

Clinton understreket fredag at Nord-Korea må gjenoppta nedbyggingen av atomprogrammet sitt.

- Nord-Korea må avslutte atomprogrammet sitt for deretter å få på plass en avtale som markerer slutten på landets atomambisjoner, oppfordret Clinton.

Hun har de siste dagene gjentatte ganger åpnet døren for samtaler med Nord-Korea og tilbudt normale forbindelser mot at landet avslutter atomprogrammet sitt.


- Kan virke mot sin hensikt

Den harde tonen fra Clinton fredag kan imidlertid virke mot sin hensikt, mener analytikeren Moon Hong-sik, forsker ved Instituttet for nasjonal sikkerhetsstrategi.

- Dette vil trolig presse Nord-Korea til å komme med enda barskere utspill eller en mulig militær provokasjon mot Sør-Korea, sier Moon.

Clinton kunngjorde også at Stephen Bosworth vil bli utnevnt til spesialutsending med ansvar for Nord-Korea og atomforhandlingene.

Bosworth er tidligere amerikansk ambassadør til Sør-Korea. (©NTB)