Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton antyder bombestans

NEW YORK(Dagbladet): President Bill Clinton antyder at det kan bli bombestans i Jugoslavia. Da Russlands spesialutsending for Balkan, Viktor Tsjernomyrdin tok en pustepause på trappa til Det hvite hus seint i natt sa han at USAs president var åpen for kompromisser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjernomyrdin hadde med seg et brev fra president Boris Jeltsin hvor det går klart fram at en internasjonal fredsstyrke i Kosovo skal stå under FNs og ikke NATOs ledelse. I utgangspunktet har NATO krevd en ren NATO-styrke, men det er endret til en internasjonal styrke med NATO som ledende kjerne. Milosevic har krevd en ubevæpnet styrke i FN-regi, men endret kravet til en lettere væpna styrke som ikke er fra NATO-land, med unntak av Italia og Hellas.

Det er denne styrkens sammensetning og ledelse som blir avgjørende for en bombestans, og i dag skal Tsjernomyrdin videre til New York for å snakke med FNs generalsekretær Kofi Annan. Utenriksminister Knut Vollebæk har også samtaler med Annan i dag.

Belastning

Krigen i Kosovo er blitt en voldsom belastning for Bill Clinton som anklages fra alle kanter for være en utydelig leder for NATOs luftkrig på Balkan. Selv om han i går takket Jesse Jackson for å overtalt Slobodan Milosevic til å sette de tre amerikanske krigsfangene fri, var det helt klart at stunt-diplomatiet til Jackson ikke har gjort Clintons ledende rolle særlig tydeligere. I NATO mener man Jacksons redningsaksjon var ren propaganda for Milosevic.

Skytteldiplomati

- Tre amerikanske soldater er hjemme, men nesten halvannen million kosovaalbanere er det ikke. Når får disse menneskene se sine hjem igjen, var Clintons svar på spørsmål om løslatelsen var en tilstrekkelig fredsgest fra Jugoslavia.

Nå er skytteldiplomatiet til Russlands spesialutsending for Balkan, Viktor Tsjernomyrdin, blitt like viktig for Clinton som for Russlands mulighet til økt prestisje og posisjon i Europa.

Da Tsjernomyrdin ankom Washington seint i går hadde Clinton allerede antydet at kravene til Jugoslavia var dempet hvis det klart tjener et større formål sa Clinton på en pressekonferanse sammen med Japans statsminister Keizo Obuchi.

Første gang

Det er første gang siden siden NATO innledet flyangrepene 24. mars at en av NATO-lederne offentlig nevner muligheten for en midlertidig stans i bombingen.

Den amerikanske regjeringen krever å se at president Slobodan Milosevics beslutning om å løslate tre amerikanske soldater og utspillet om forhandlinger inngå i en generell endring i politikken overfor den kosovoalbanske befolkningen.