Clinton bekymret for at russerne blander seg inn i valget: - Hackingen reiser noen alvorlige spørsmål

Hillary Clinton er bekymret over russisk hacking.

BEKYMRET: Hillary Clinton ga tommel opp før hun satte seg i valgkampflyet sitt for første gang, men vender tommelen ned for påstått russisk hacking. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB scanpix
BEKYMRET: Hillary Clinton ga tommel opp før hun satte seg i valgkampflyet sitt for første gang, men vender tommelen ned for påstått russisk hacking. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hacking og lekkede e-poster har plaget Hillary Clinton og demokratene i sommer.

I midten av juli lekket gruppa Wikileaks 19 252 e-poster og 8034 vedlegg fra toppledelsen i Det demokratiske partiet.

Innholdet i e-postene sendte sjokkbølger i partiet, fordi det ga klare indikasjoner på at partiledelsen aktivt motvirket Bernie Sanders' kampanje for å bli partiets presidentkandidat.

Trumps kritikk av Hillary: - Hun er en spøk og en løgner

Clintons kampanje ga Russlands myndigheter ved Vladimir Putin ansvaret for lekkasjene.

Rundt en uke senere sa Hillary Clinton at russisk etterretningen hadde hacket noen datamaskiner tilhørende hennes parti.

Bekymret over innblanding

Og under det første pressemøtet på Clinton-kampanjens «Stronger Together»-kampanje-fly, som Clinton vil dele med sitt pressekorps de siste 63 dagene av valgkampen, ble hackingen et tema.

Clinton ga uttrykk for en «veldig alvorlig» bekymring for at Russland forsøker å påvirke det amerikanske valget, skriver Politico.

- Jeg er veldig bekymret over de troverdige rapportene om at de russiske myndighetene blander seg inn i vårt valg, sa Clinton, og fortsatte:

- Det faktum at våre etterretningseksperter nå seriøst studerer dette, og tar det alvorlig, reiser noen alvorlige spørsmål om en potensiell innblanding fra Russland i vår valgprosess.

Clintons pressekonferanse var den første på 275 dager. Clinton brukte over 20 minutter på spørsmål fra journalistene som var ombord på flyet.

Angrep Trump

Clinton tok også for seg Trumps uttalelser om russisk hacking.

FORDOMMER: I en tale uttaler Hillary Clinton at Trump gjør hat «mainstream». Video: CNN Vis mer

- Vi har aldri hatt en presidentkandidat for et av de store partiene som oppfordrer russerne til å hacke mer, sa Clinton.

For mens demokratene var opptatt med å avholde sitt landsmøte i slutten av juli, kom Trump med følgende oppfordring under en pressekonferanse:

- Russland, hvis dere hører etter, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 savnede e-postene. Jeg tror dere vil bli belønnet veldig av pressen, sa Trump.

Han siktet til utredningen av Clintons e-postkorrespondanse som utenriksminister. Clinton brukte nemlig en privat e-postserver til å sende hemmeligstemplet informasjon.

FBI gransket e-postene, men en god del e-poster ble av Clintons kampanje ansett som private. Derfor ble de aldri gransket. Det er disse e-postene Trump siktet til.

Et par dager etter sa Trump at det hele var en spøk fra hans side, at han var «sarkastisk».

- Interessant tidspunkt

Clinton har uansett ikke lagt Trumps kommentarer bak seg, og da hun under pressekonferansen ble spurt om hun trodde Russland aktivt forsøkte å få valgt Trump, tok hun en lang pause før hun svarte.

ELSKER TRUMP: - Det er en grunn for at den mest hatefulle fraksjonen på høyresiden støtter Donald Trump, skriver Clinton på Twitter da hun postet denne kampanjevideoen. Video: Twitter/Hillary Clinton Vis mer

- Jeg synes det er ganske interessant at denne aktiviteten skjedde rundt det tidspunktet Trump ble nominert. Jeg siterer ofte et ordtak jeg lærte i Arkansas: Hvis du finner en skilpadde på en gjerdestolpe, så kom den ikke der av seg selv, sa Clinton.

President Barack Obama har tidligere sagt at russere står bak flere angrep.

«Det vi vet er at russerne hacker våre systemer. Ikke bare offentlige systemer, men private systemer.»

Russerne og amerikanerne skylder stadig på hverandre ved hackerangrep slik som dette.

Dagbladet har flere ganger tidligere skrevet om russiske statlige hackerstyrker som er drevet av myndighetene i Moskva.

Gjennom valgkampen har Donald Trump uttrykt seg mer positivt til Russlands president Vladimir Putin enn noen annen kandidat. I tillegg har hans kandidatur tonet ned partiets kritikk av Putins aktivitet i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer