FORDOMMER: I en tale uttaler Hillary Clinton at Trump gjør hat «mainstream». Video: CNN Vis mer

Clinton beskylder Trump for å spre rasisme: - Han gjør hatgrupper stuereine

Kobler republikaneren til gruppering fra ytre høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton gikk til frontalangrep på sitt republikanske motstykke Donald Trump under et valgkampmøte i Nevada torsdag kveld. Hun anklaget Trump for å spre rasisme og fremmedfrykt, melder CNN.

- Helt fra starten har Donald Trump bygd kampanjen sin på fordommer og paranoia. Han gjør hatgrupper stuereine og hjelper en radikal ytterlighet med å ta over Det republikanske parti, tordnet Clinton fra talerstolen.

- Svært farlig

Demokraten trakk fram at Trump på Twitter har viderepostet innlegg fra hvit-makt-aktivister som profilen «white-genocide-TM».

- Trump tok denne ytterliggående fanatikeren med et par titalls følgere og spredte budskapet hans til 11 millioner mennesker, sa Clinton ifølge Washington Post.

Hun trakk også fram at Trump-kampanjen i forrige måned postet et bilde av ei davidsstjerne over et hav av dollarsedler - et bilde som først dukket opp på hvit-makt-sider.

- Hans manglende respekt for verdiene som gjør landet vårt flott, er svært farlig, slo hun fast.

alt-right

- IKKE RASIST: I en tale hevder Trump at hverken han eller tilhengerne hans er rasister. Video: CNNVis mer Vis mer

Clinton trakk også forbindelse mellom Trump og den såkalte alt-right-bevegelsen - ei gruppe konservative menn som på nettet jevnlig poster rasistiske, homofobiske og kvinnefiendtlige innlegg.

Trump har ikke dempet beskyldningene om forbindelse til alt-right ved å ansette Steve Bannon, tidligere redaktør for nyhetsstedet Breitbart News, som direktør for valgkampanjen. Bannon har sagt at Breitbart er «plattformen for alt-right».

- De facto-sammenslåingen av Breitbart og Trump-kampanjen utgjør en milepæl for alt-right. Et ytterliggående element har i praksis tatt over Det republikanske parti, sa Clinton ifølge New York Times.

- Selvsagt har det alltid eksistert en paranoid ytterlighet i politikken, gjennomsyret av rasehat. Men den har aldri før hatt en kandidat fra et av de store partiene til å fremme den, oppildne den og gi den en landsdekkende megafon. Før nå.

Kellyanne Conway, leder for Trump-kampanjen, avviser at sjefen hennes er leder for alt-right, ifølge CBS.

Ku Klux Klan

STØTTER TRUMP: Tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke gikk tidligere i år offentlig ut med sin støtte til Donald Trump i presidentvalgkampen. Foto Max Becherer / AP / NTB Scanpix
STØTTER TRUMP: Tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke gikk tidligere i år offentlig ut med sin støtte til Donald Trump i presidentvalgkampen. Foto Max Becherer / AP / NTB Scanpix Vis mer

Clinton-kampanjen publiserte i kveld en annonsevideo der Ku Klux Klan-medlemmer støtter Trump. Trump-kampanjen kaller videoen «et frastøtende nytt lavmål».

Clinton fortsatte med å si at Trump har en lang historie med rasediskriminering og velter seg i obskure konspirasjonsteorier, og at en slik mann aldri må få lede regjeringen eller de militære styrkene.

- Spør dere selv: Dersom han ikke respekterer alle amerikanere, hvordan kan han da tjene alle amerikanere?

Ordskiftet mellom de to kandidatene har hardnet betraktelig de siste dagene. I går kalte Trump Clinton «fanatiker», og Clinton parerer altså ved å stemple motstanderen som en som nærer seg på hat.

- Mobbing

Trump var torsdag kveld på et valgkamparrangement i New Hampshire. Der uttalte han at Clinton «framstiller anstendige amerikanere som rasister».

Clintons utfall mot Trump kommer i en periode da republikaneren har begynt å henvende seg mer til svarte velgere, og snakke i varmere ordelag om illegale innvandrere til USA.

- Hun mobber velgere som bare vil ha ei bedre framtid, og prøver å skremme dem fra å stemme for en endring, sa den republikanske kandidaten.