Clinton-besøket time for time

Utenriksdepartementet arbeider på høygir for å sette sammen programmet for Clintons statsbeøk og minnehøytideligheten for Israels avdøde statsminister Yitzak Rabin. Her er det foreløpige programmet time for time:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 31. oktober

12.00: Pressesenteret åpnes på Grand Hotel. Foreløpig er det akkreditert 600 pressefolk, men det regnes med flere påmeldinger innen fredag. I tillegg kommer det opp til 250 amerikanske pressefolk, som samles på sitt eget pressesenter på Plaza.

22.00: Israels statsminister Ehud Barak ankommer Gardermoen sammen med Lea Rabin, Yitzak Rabins enke. Det kun praktiske årsaker som ligger til grunn for at Barak ankommer såpass mye tidligere enn de andre gjestene til minnehøytideligheten. Bondevik og utenriksminister Vollebæk vil ha samtaler med Barak samme kveld.

Mandag 1.november:

07.00: USAs president Bill Clinton lander på Gardermoen med Air Force One. I tilfelle tåke vil Clinton lande på Rygge eller en annen egnet flyplass. Clinton vil ankomme den militære delen av flyplassen, der han tas i mot av statsminister Kjell Magne Bondevik. Han reiser deretter rett fra Gardermoen til Plaza, der han tas i mot av Prinsesse Märtha Louise. I presidentens følge finner vi både utenriksminister Madeleine Albright og hans sikkerhetsrådgiver Sandy Berger. Hillary Clinton kommer ikke.

10.00: Clinton forlater Plaza for mottagelse på slottsplassen. Mottagelsen vil være slik den vanligvis er ved statsbeøk, med parade og garder i gatene, dog med «et noe utvidet presseopplegg». Dette er foreløpig Clintons eneste offentlige opptreden, i den forstand at det vil være mulig for publikum å se ham, under opplegget, men sikkerheten vil være streng under seremonien. UD ser allikevel ikke bort fra at det vil bli flere muligheter for publikum å se Clinton. Etter mottagelsen møter Clinton kong Harald.

11.00: President Clinton møter Bondevik til politiske samtaler.

12.30: Lunsj på slottet.

15.00: Palestinernes president Yassir Arafat og Russlands statsminister lander på Gardermoen. Begge møtes av utenriksminister Knut Vollebæk. Bondevik og Vollebæk kommer til å møte Arafat og Putin på seinere samme dag, antageligvis på Grand Hotel. Putin kommer i følge med utenriksminister Ivanov, mens Arafat følges av sine nære medarbeidere Abu Mazen og Abu Ala.

Tidspunktet for ankomsten til andre gjester, som Finlands president Martti Ahtisaari, som representerer EU sammen med EU-kommisjonens utenriksansvarlige Javier Solana, og utenriksministerne fra Jordan og Marokko, er ikke slått helt fast, men de vil komme i løpet av mandagen. FN representeres av spesialrådgiver Terje Rød-Larsen.

Arafat, Putin og de fleste andre hovedgjestene kommer til å bo Grand. USA har leid hele Plaza. Det kommer ikke til å bo noen gjester på slottet slik det tidligere har vært spekulert i. UD vet foreløpig ikke til hva president Clinton kommer til å foreta seg mellom lunsj og middag.

19.30: Middag på slottet for alle hovedgjestene til tirsdagens minnehøytidelighet.

Tirsdag 2. november

Bondevik og Vollebæk kommer til å bruke morgenen og formiddagen fram mot minnehøytideligheten til møter med andre besøkende til minnehøytideligheten. Det vil naturligvis også foregå en rekke andre møter mellom de forskjellige deltagerne i fredsprosessen både mandag og tirsdag, men det eksisterer ikke noen samlet oversikt over disse.

11.00: Minnehøytideligheten for Israels avdøde statsminister Yitzak Rabin innledes på Oslo rådhus.

12.30: Statsminister Kjell Magne Bondevik er vert ved en lunsj i Oslo rådhus.

De enkelte gjestene reiser på ettermiddag/kveld tirsdag. President Clinton reiser tirsdag kveld.