Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Utropes til vinner av nyhetsbyrået AP, CNN og CBS News.

NOK DELEGATER: Hillary Clinton har nok delegater til å bli Demokratenes neste presidentkandidat, ifølge AP. Foto: REUTERS/Mike Blake
NOK DELEGATER: Hillary Clinton har nok delegater til å bli Demokratenes neste presidentkandidat, ifølge AP. Foto: REUTERS/Mike Blake Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Hillary Clinton - den tidligere førstedama, senatoren og utenriksministeren har samlet støtte fra nok landsmøtedelegater til å bli utnevnt som Det demokratiske partiets presidentkandidat, ifølge nyhetsbyrået AP og TV-kanalene CNN og CBS News.

Ganske nøyaktig åtte år etter at hun tapte nominasjonskampen mot president Barack Obama, er det ifølge opptellingen til AP nå klart at Hillary Clinton blir historisk. Hun blir den første kvinnelige presidentkandidaten for et av de to store partiene i USA.

Det betyr samtidig at Vermont-senator Bernie Sanders, som har kjempet en knallhard primærvalgkamp, ser ut til å ha tapt den demokratiske nominasjonskampen.

- Smigret - Vi er smigret AP, men vi har forsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, Nord-Dakota, New Jersey, Sør-Dakota, skriver Clinton selv på Twitter.

Mandag kveld amerikansk tid nådde imidlertid Clinton de 2383 delegatene hun trenger for å bli partiets kandidat. Det skjer etter at hun i helgen vant nominasjonsvalget i Puerto Ricoog fikk mandag fikk støtte fra en rekke superdelegater, melder Washington Post.

Clinton har så langt vunnet 1812 landsmøtedelegater i primærvalgene. I tillegg har hun støtte fra 571 såkalte superdelegater, ifølge AP.

Nyhetsbyrået, som også var først med å utrope Donald Trump til republikanernes kandidat, har jevnlig foretatt undersøkelser av hvordan superdelegatene - som er en slags type VIP-delegater som står fritt til å støtte den kandidaten de selv ønsker på landsmøtene - stiller seg.

95 av de totalt 714 superdelegatene svarer at de fortsatt ikke har forpliktet seg til å stemme på én av kandidatene, mens 48 støtter Sanders.

Steiler mot superdelegater Til tross for opptellingen fra AP nøler Clinton med å utrope seg selv til vinner.

- Ifølge nyhetene står vi på terskelen av et historisk øyeblikk. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Vi har seks primærvalg i morgen, og vi kommer til å kjempe hardt for hver eneste stemme - særlig her i California, sa Clinton selv under et valgkamparrangement i Long Beach i California etter at AP utropte henne til vinner.

Så langt har heller ikke Sanders vist noen tegn til å ville trekke seg. Begge kandidatene forbereder seg fortsatt på en ny supertirsdag med folkerike California som den største premien.

- Clinton vil ikke ha tilstrekkelig av de bundede delegatene til å sikre seg nominasjonen. Hun vil være avhengig av superdelegater, som ikke stemmer før 25. juli, og som kan forandre mening fram til da. Vår jobb fram til landsmøtet er å overbevise superdelegatene om at Bernie er den soleklart sterkeste kandidaten mot Donald Trump, sier Sanders´ talsmann, Michael Briggs i en uttalelse til NBC News.

Og nettopp disse superdelegatene har fått Sanders til å steile mot mediene denne uka. Han mener mediene har lagt for mye vekt på superdelegatene, og at de ikke kan telles med all den tid de kan stemme på hvem de vil under landsmøtet.

- Ingen av kandidatene vil ha nådd antallet bundede delegater han eller hun trenger for å bli Den demokratiske kandidaten. Det betyr at superdelegatene vil avgjøre hvem som blir kandidatene. Mediene tar feil når de teller superdelegater med bundede delegater. Bundede delegater er ekte, sa Sanders ifølge Politico.

Politikknettstedet kaller primærvalget i California for Sanders' siste kamp i årets valgkamp. Så fort valglokalene stenger i delstaten New Jersey på østkysten, vil TV-kanalene komme med sine valgdagsmålinger og utrope en vinner i delstaten.

Hvis Clinton som forventet vinner New Jersey, er det hele tre timer igjen til valglokalene stenger i California. Allerede da kan det være at de store mediene har utropt Clinton som vinner av hele nominasjonskampen basert på totalt antall delegater og superdelegater.

Men vil Sanders gi seg sa? Det har han foreløpig ikke vist noen tegn til.

Klør seg i hodet Politico, som har snakket med en rekke kilder i Sanders' kampanje, mener å vite at 74-åringen ikke trekker seg dersom han vinner i California. Delstaten er den største, mest demokratiske og mangfoldige i USA. En seier for Sanders der vil være sensasjonelt, og vil gi ham muligheten til å drive aggressiv valgkamp mot Clinton og forsøke å tiltrekke seg superdelegatene før landsmøtet.

Også Sanders' egne tilhengerskare klør seg i hodet over hva Vermont-senatoren gjør etter California-valget. Ifølge superdelegat og leder for Demokratene i Vermont, tar Sanders nå valgkampen dag for dag. 

Ifølge Washington Post prøver også Sanders å overbevise partieliten med argumentet om at han gjør det bedre i meningsmålinger mot Republikanernes kandidat Donald Trump.

Taper imidlertid Sanders i California, tror flere at han blir nødt til å trekke seg. Det vil ta vinden ut av seilene hans, samtidig som medieoppmerksomheten i stor grad vil bli negativ på grunn av de enorme ressursene kampanjen hans har brukt i delstaten på vestkysten.

Flere prominente partikolleger, blant annet Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, har også bedt Sanders om å trekke seg. De frykter hans seige valgkamp vil ødelegge for Hillary Clinton i kampen mot Donald Trump. Mange partikolleger har tidligere uttrykt at de er forbanna fordi Sanders ikke vil innse at slaget om nominasjonen i realiteten er tapt.

Tar inn på målingene Clinton har hatt et fortrinn på meningsmålingene i California lenge. Selv om en av de siste meningsmålingene, fra den respekterte California-avisa Los Angeles Times og University of Southern California, gir en Clinton ledelse på ti prosent, er enda ferskere målinger mer bekymringsfulle for Clinton leiren.

En meningsmåling fra det respekterte instituttet Field og de siste meningsmålingene fra nasjonale medier, gir Clinton en ledelse på bare to prosent.

Dermed kan det bli spenning i California. Seier for Sanders vil bli ydmykende for Clinton, mens det er stor usikkerhet hva et Sanders-tap vil føre til. Sanders har tidligere sagt at han vi gi alle velgere muligheten til å stemme på ham under primærvalget i District of Columbia 14. juni, som er det aller siste i valgkampen.

- Bernie var alltid alene Valgkampsjef for Barack Obama i 2008 og 2012, David Axelrod, synes det er merkverdig dersom Sanders kommer til å kjempe videre og forsøke å vinne nominasjonen ved å overbevise superdelegater - som stort sett består av partieliten og folkevalgte Demokrater. Han sikter til den gang uavhengige Sanders deltok på nominasjonsmøter med Demokratene.

- Bernie var alltid alene. Han var med dem og ikke en av dem. På et vis har det virket for ham. Ettersom han har sittet i Kongressen i 25 år, kan han fint si han er en del av etablissementet. Det kan også koste ham dyrt når du må lene deg på etablissementet for å vinne, sier Axelrod til Washington Post.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!