Clinton bombardert med sko og tomater i Egypt

Ble også hånet for ektemannens affære med Monica Lewinsky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egyptiske demonstranter bombarderte søndag bilkortesjen til USAs utenriksminister Hillary Clinton med tomater, sko og vannflasker.

Clintons bil ble ikke truffet under bombardementet, men en egyptisk tjenestemann fikk en tomat i ansiktet og en av bilene fikk en vannflaske på panseret under kjøreturen gjennom Alexandria.

Noen av demonstranter ropte «dra hjem» til den amerikanske utenriksministeren, mens andre ropte «Monica, Monica» for å håne henne, en henvisning til ektemannens affære med Monica Lewinsky i Det hvite hus.

Det er uklart hvem søndagens demonstranter i Alexandria var og hvilken politisk fløy de tilhørte.

Demonstrasjoner er blitt vanlig i Egypt etter at president Hosni Mubarak, gjennom mange år en nær alliert av USA, ble styrtet.

Lørdag ble det demonstrert utenfor Clintons hotell i Kairo, der det ble ropt anti-islamistiske slagord og anklager om at USA hjalp Det muslimske brorskap til makten i Egypt.

Clinton avviste dette i en tale i forbindelse med gjenåpningen av USAs konsulat i Alexandria.

- La meg være helt klar på at det verken i Egypt eller andre steder er opp til USA å velge vinnere og tapere. Heller ikke dersom vi hadde vært i stand til å gjøre det, noe vi naturligvis ikke er, sa hun.

- Vi er beredt til å samarbeide med dere, når dere nå skal stake ut deres egen kurs og etablere deres eget demokrati. Vi ønsker å stå for prinsipper og verdier, ikke folk eller partier, la Clinton til.

(NTB)

LITE POPULÆR: Det er tydelig at ikke alle egyptere er glade i Hillary Clinton og USA. Foto: EPA
LITE POPULÆR: Det er tydelig at ikke alle egyptere er glade i Hillary Clinton og USA. Foto: EPA Vis mer