Clinton bruker Nixon-rettighet

STRATTON (Dagbladet): President Bill Clinton har gjort det klart at han vil kreve rettslig beskyttelse av hemmelige drøftinger han har med sine rådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton vil holde sine strategidrøftinger med rådgiverne i Monica-affæren hemmelig, og vil benytte seg av det såkalte «executive privilege». Spesialetterforsker Kenneth Starr mener Clinton ikke kan gjøre det, og striden havner trolig i høyesterett. En avgjørelse kan ikke ventes før neste år.

President Bill Clinton har levert dokumenter til dommer Norma Holloway Johnson der han bruker denne uklare rettigheten. Johnson administrerer storjuryen til Kenneth Starr.

President Clinton ønsker spesielt å begrense utspørringen av rådgiverne Sidney Blumenthal og Bruce Lindsay, melder TV-selskapet CNN.

CNNs kilder sier Kenneth Starr bestrider at presidenten har rett til å skjerme sine strategiske drøftinger med rådgiverne. Starr har derfor bedt dommer Holloway om pålegge både Lindsey og Blumenthal å svare på spørsmålene i avhør for storjuryen.

Rettsmøte

Advokater fra begge sider argumenterte for sine syn i et hemmelig rettsmøte på fredag, men dommer Holloway avga ingen kjennelse i saken. Avgjørelsen blir trolig anket, uansett hvem som får medhold.

Trolig havner saken i høyesterett, som sannsynligvis vil ta opp saken, fordi «executive privilege» er en rettighet høyesterett tidligere har etablert, men ikke definert.

Muligens vil president Clinton også gjøre denne rettigheten gjeldende dersom hans visestabssjef John Podesta på nytt blir innkalt til å forklare seg for storjuryen. Trolig er Kenneth Starr mest interessert i forklaringen til Clintons nære venn og rådgiver Bruce Lindsey. Lindsey har gjennom en årrekke har vært Clintons aller nærmeste medarbeider og fortrolige.

Omstridt

Presidentens rett til hemmelig rådslag er omstridt. President Richard Nixon tapte da han forsøkte å bruke rettigheten til å hemmeligholde lydbåndene fra Det ovale kontor i Watergate-saken. Juridiske eksperter tviler på om Clinton vil få medhold i å bruke sitt «executive privilege» i Monica-saken.

I saken om Paula Jones har Clintons advokat Robert Bennett bedt retten om å avvise søksmålet. Bennett hevder Jones mangler bevis som sannsynliggjør hennes påstander om sexpress i jobben.