Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton festet grepet i Demokratenes valgkamp

Totalt overlegen blant afroamerikanske velgere, men Bernie Sanders vant likevel fire stater.

 JUBLET:  - Istedet for å bygge murer skal vi bryte barrierer. Å dele inn USA mellom oss og dem er feil, sa Hillary Clinton på CNN etter å ha gratulert Sanders foran en jublende folkemengde i Florida-byen Miami.  Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
JUBLET: - Istedet for å bygge murer skal vi bryte barrierer. Å dele inn USA mellom oss og dem er feil, sa Hillary Clinton på CNN etter å ha gratulert Sanders foran en jublende folkemengde i Florida-byen Miami. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foran «Super-tirsdag» var det mange som stilte seg spørsmålet om Bernie Sanders kunne få valgkampen sin tilbake på rett spor etter et knusende tap mot Hillary Clinton i Sør-Carolina.

Svaret ble bare delvis ja, en sannsynlig seier på hjemmebane i Vermont, samt i Oklahoma, Minnesota og Colorado til tross. Rivalen Clinton vant nemlig de største statene.

Klokka fem i natt lå Clinton an til å få 188 av delegatene mot Sanders 82.

- Istedet for å bygge murer skal vi bryte barrierer. Å dele inn USA mellom oss og dem er feil, sa Hillary Clinton noen timer tidligere etter å ha gratulert Sanders foran en jublende folkemengde i Florida-byen Miami på CNN.

Blant de mange frammøtte var store mengder latinske og afroamerikanske velgere - grupper der Clinton tidligere har hatt stor oppslutning blant.

Her var hun særlig overlegen i løpet av «Super-tirsdag». I Alabama hadde hun hele 92 prosent av sorte velgere, mens hun hadde 90 prosent i Arkansas ifølge NBC-reporter Carrie Dann.

Stemmene hun fikk natt til onsdag viste nok en gang at dette ikke er de eneste demokrat-velgerne hun har støtte fra.

 IKKE UTE:  Bernie Sanders lovet å fortsette å kjempe i USAs valgkamp natt til onsdag. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
IKKE UTE: Bernie Sanders lovet å fortsette å kjempe i USAs valgkamp natt til onsdag. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer

På tidspunktet da hun talte lå Clinton an til seier i Georgia, Virgina, Alabama, Tennesse og Arkansas - der hun var førstedame for daværende guvernør Bill Clinton på 80- og 90-tallet.

Senere vant hun også i Massachusetts.

Vant Texas Under talen ble det også klart at hun hadde vunnet i Texas - delstaten hvor det er flest delegater i potten i natt.

Texas sender 252 delegater til Demokratenes landsmøte, noe som er en fjerdedel av de omtrent tusen delegatene som skal fordeles i løpet av natta.

Hun utnyttet øyeblikket til å etterspørre en mer redelig valgkamp, men sendte likevel et spark i retning av de republikanske presidentkandidatene.

Sparket i retning Trump Der har det tidvis gått hett for seg mellom Donald Trump, og utfordrerne Ted Cruz og Marco Rubio.

- Retorikken på den andre siden har aldri vært verre. De prøver å dele landet mellom oss og dem. Det er ikke det dette landet trenger. Vi trenger kjærlighet, og ikke en mur, sa Hillary Clinton i en tale der hun også la vekt på viktigheten av å skape arbeidsplasser.

Samtidig så det svært jevnt ut i delstatene Oklahoma og Massachusetts. Dette er stater med mange av Sanders kjernevelgere.

Også han talte om enhet framfor splittelse.

- Dette betyr så mye for meg. Min kampanje er en politisk revolusjon som kommer til å bringe alle amerikanere sammen. Dette valget handler om å takle vanskelige sannheter, og å konfrontere dem, sa Ted Sanders etter den forventede seieren i Vermont.

Sanders triumferte i Vermont Han gikk også hardt ut mot pengeveldet i amerikansk politikk.

- Vi skal ikke la de rike styre amerikansk politikk. Vanlige folk i Vermont og USA jobber så hardt, men nesten alle pengene går til det ene prosentet som er rikest, sa Sanders og sverget på å endre dette og fengselsystemet i USA.

- Dette landet bør ikke ha mest folk i fengsel i hele verden, fortsatte Sanders i sin tale og lovet sine tilhengere mange flere delegater i løpet av natta. 

Senere på kvelden gikk han i midlertid på et tap i Massachusetts.

Det er det dårlig nytt foran Kentucky-valget neste lørdag og neste runde i midten av mars og hans muligheter til å kunne utfordre storfavoritt Clinton.