Clinton gir freden en sjanse

NEW YORK (Dagbladet): President Clinton ga i går kveld betinget støtte til Bagdad-avtalen. - Hvis FNs våpeninspektører får inspisere hva, hvor og når de vil, er de det beste middel vi har til å overvåke at Irak oppfyller forpliktelsene landet påtok seg etter Golfkrigen, sa han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Clinton hyller det diplomatiske arbeidet til FNs generalsekretær Kofi Annan. Men den amerikanske president tar samtidig klare forbehold om at noen spørsmål fortsatt må avklares.

- Det er frem deles visse ting som trenger avklaring før vi kan si oss fornøyde, og detaljer som må granskes nærmere, sa Clinton.

- Vi vil få generalsekretærens redegjørelse om disse spørsmålene, og vi vil samarbeide med ham.

- Det som virkelig betyr noe er at Irak retter seg etter avtalen. Ikke hva Irak sier, men hva Irak gjør, sa Clinton, som har gitt ordre til at de amerikanske styrkene i Golfen skal opprettholde full beredskap i tida framover.

- Hvis Irak nå etter to kriser de siste fire månedene ikke tillater UNSCOM å utføre sitt oppdrag, vil det oppstå en svært, svært alvorlig situasjon, advarte president Clinton.

«Det store hvis»

Med utenriksminister Madeleine Albright og visepresident Al Gore ved siden av seg i Det ovale kontor, understreket Clinton at «det store hvis» er om Saddam Hussein denne gangen holder sine løfter.

- Jeg håper dagens avtale er det skritt framover som vi har håp om, men bekreftelsen ligger i at den settes ut i livet, sa presidenten.
FNs generalsekretær Kofi Annan vil legge fram avtalen for Sikkerhetsrådet i dag.

President Clinton sa at USAs FN-ambassadør Bill Richardson har «mye arbeid foran seg» når generalsekretæren redegjør for sitt oppdrag i Bagdad.

- Alle amerikanere bør glede seg over at vi har oppnådd forpliktelser fra Irak, sa Clinton.

Flere ganger gjorde han det klart at dersom Irak svikter disse forpliktelsene, gjenstår bare den militære muligheten.

- Nok en gang har vi sett at diplomati må følges opp med styrke og besluttsomhet, sa Clinton, og fortalte at Bagdad-avtalen innebærer at «Iraks regjering skriftlig har forpliktet seg til å gi FNs våpeninspektører ubegrenset og betingelsesløs adgang til alle mistenkelige installasjoner og steder i Irak, slik resolusjonene til FNs sikkerhetsråd forutsetter.»

Clinton sa at dette sikrer at FN kan utføre sitt oppdrag.

Han fortalte også at Saddam har oppnådd at FN-inspektørene skal ledsages av diplomater under inspeksjoner av de omstridte presidentpalassene. Det er FNs generalsekretær som utpeker disse diplomatene.

- Generalsekretæren har gjort det klart at Iraks forpliktelse gjelder alle steder og installasjoner over hele landet, inkludert de såkalte presidentpalassene hvor våpeninspektørene tidligere er blitt nektet adgang.

- Diplomater som utnevnes av generalsekretæren vil ledsage inspektørene under inspeksjonene av disse stedene. Inspeksjonene kan gjentas, og de arbeider uten tidsfrister slik at oppdraget kan fullføres, sa Clinton.

Gi den en sjanse

President Clinton bestemte seg for å gi Bagdad-avtalen en sjanse etter at han i går drøftet avtalen og dens innhold med andre statsledere.

Storbritannias statsminister Tony Blair var blant de aller første presidenten tok kontakt med i går. Storbritannia og Blair har vært USAs nærmeste allierte i konfrontasjonen med Irak.

Clintons motstandere i den amerikanske Kongressen nølte ikke med å undergrave presidenten.

Den republikanske flertallslederen i Senatet, Trent Lott, gikk kjapt ut, og mer enn antydet at presidenten har malt seg inn i et hjørne der han blir konfrontert med en dårlig avtale som han er tvunget til å godta.

I ei klemme

Senator Lott sier at presidenten nå befinner seg «i en svært ubehagelig situasjon», der han enten må godta en avtale som kan være utilstrekkelig, eller stå overfor allierte som nå er enda mer imot bruk av makt enn de noen gang har vært.

- Dette er et nytt eksempel på hvordan denne regjeringens utenrikspolitikk blir satt ut på anbud til andre.
- Alle sier at dette er bra nok, og så er det kanskje ikke det. Men presidenten befinner seg i klemma på grunn av måten denne saken er blitt behandlet på, og han sto uten alternativer, sier Trott.