Clinton har landet

GARDERMOEN (Dagbladet): For første gang i historien er en regjerende amerikansk president på besøk i Norge. Statsminister Kjell Magne Bondevik tok i mot Bill Clinton og hans delegasjon da de kom til Gardermoen klokka kvart over seks i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Air Force One-flyet med Clinton og amerikansk presse ombord landet som det skulle på den militære delen av Gardermoen klokka 06.18 i morges. Flyet tok av på tid rundt midnatt norsk tid.

Statsminister Kjell Magne Bondevik og et 40-talls norske journalister og fotografer møtte opp grytidlig for å ta imot det storfine besøket. Turid Smestad Jacobsen, ordfører i Ullensaker kommune hadde også stått tidlig opp for å stille i den såkalte receiving-line på UD-språk, mottakelseskomite på litt mer vanlig norsk. To ambassadører, en statssekretær, flere fra embedsverket i utenriksdepartementet og andre prominenser utgjorde den tolv personer lange mottakelseslinjen.

Før han hoppet inn i limousinen takket Clinton statsministeren, regjeringen og det norske folk for å at de var vertskap for toppmøtet.

Han uttrykte håp for fredsforhandlingene, og sa han var glad for å være i Norge igjen. Han poengterte at han husket sitt forrige besøk veldtig godt.

Utålmodig

Mange av statstoppene kom til Norge i går. Israels statsminister Ehud Barak kom til Oslo ved 22.30-tida i går, men det ble ikke satt igang formelle forhandlinger da. Men Clinton er utålmodig etter å komme i gang.

- Nå er tida kommet for å ta de vanskelige avgjørelsene, sa presidenten før han satte seg på flyet til Oslo. Men det er på forhånd ikke knyttet store forhåpninger til møtene disse to dagene.

Festning Oslo

Bevæpnet politi har inntatt hovedstadens sentrum. Rundt Radisson SAS Plaza hvor Clinton skal bo har politiet satt opp veisperrer og vokter innkjørselen med automatvåpen. Et uvant syn i Oslo. I hele Oslo sentrum patruljerer politiet, og flere veier er stengt.