HJALP CLINTON - NÅ ER HUN FERDIG: Donna Brazile sørget for at Hillary Clinton fikk vite ett av spørsmålene hun kom til å få under en debatt. AP Photo/Paul Sancya
HJALP CLINTON - NÅ ER HUN FERDIG: Donna Brazile sørget for at Hillary Clinton fikk vite ett av spørsmålene hun kom til å få under en debatt. AP Photo/Paul SancyaVis mer

Clinton-hjelper ferdig etter debattfusk

Ferdig i CNN etter debattlekkasjer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV-kanalen CNN opplyser at alt samarbeid med den politiske analytikeren Donna Brazile er avsluttet etter avsløringer om at hun har lekket spørsmål til Hillary Clinton i forkant av TV-debatter.

Brazile ble permittert fra CNN i juli da hun tok over som fungerende leder for Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC). Nå opplyser imidlertid kanalen at Brazile har sagt opp jobben og at samarbeidet er avsluttet. Dette skal ha skjedd for to uker siden, men kunngjøringen kom først mandag, etter at WikiLeaks hadde lekket en ny epost med korrespondanse mellom Brazile og Clintons nærmeste medarbeidere.

Tidligere har også en annen lekkasje antydet at Brazile hjalp Clinton-kampanjen med informasjon om debattene.

- CNN er fullstendig ukomfortable med hva vi har fått vite om hennes dialog med Clinton-kampanjen mens hun jobbet som en CNN-bidragsyter, skriver kanalen.

Varslet om spørsmål

Det skal ha vært i forkant av en debatt mot Clintons demokratiske utfordrer Bernie Sanders i Flint i Michigan i mars at Clinton mottok hint om hva hun kunne vente seg. Ifølge den lekkede eposten skrev Brazile at Clinton kom til å få et spørsmål fra en kvinne i salen som hadde et utslett, angivelig som følge av vannskandalen i byen.

- Hennes familie har blyforgiftning og hun kommer til å spørre hva Hillary vil gjøre for å hjelpe innbyggerne i Flint, skrev Brazile.

Under debatten den påfølgende dagen viste det seg at Clinton fikk et spørsmål fra en kvinne som sa familien hadde hudproblemer, selv om spørsmålet skilte seg tydelig fra det som var skissert på forhånd.

Brazile har ikke kommentert oppsigelsen eller de siste avsløringene. På Twitter takker hun CNN og skriver at hun er stolt over å ha vært en kommentator for kanalen.

- Fordel for Trump

En rekke hackerangrep mot det demokratiske partiet har tidligere ført til at flere interne – og lite flatterende – eposter fra DNC har lekket ut. Tidligere har Brazile sagt at hackerne forsøker å påvirke den amerikanske valgkampen.

- Det er bare én person som kan få en fordel av disse kriminelle handlingene, og det er Donald Trump, sa Brazile i en uttalelse i midten av september i kraft av sitt verv som leder for DNC.

Hun koblet også hackingen til Russland, som flere mener står bak angrepene.

- Ikke bare har Trump omfavnet president Vladimir Putin. Han har også gått offentlig ut og oppfordret til ytterligere russisk spionasje for å hjelpe hans egen valgkamp, sa Brazile.

De tidligere epostlekkasjene har vist at ledende personer i partiet støttet Clinton fremfor Bernie Sanders på et tidspunkt da partiapparatet skal forholde seg nøytralt. Avsløringene førte til at DNCs tidligere leder, Debbie Wasserman Schultz, trakk seg rett før landsmøtet.

(NTB)

Hillary Clinton ba FBI frislippe informasjon under sin tale i Des Moines lørdag. Video: CNN Vis mer