Clinton hyllet i Sarajevo

SARAJEVO (NTB-Reuters-AP): Sarajevo sto på ende med tusenvis av flaggende skolebarn og historiens strengeste sikkerhetstiltak da USAs president Bill Clinton kom på et raskt førjulsbesøk i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Besøket kom få dager etter at Clinton gjorde det klart at amerikanske soldater inntil videre vil fortsette i NATO-styrken som beskytter fredsavtalen, noe som drev presidentens popularitet mot de store høyder i den krigsrammede bosniske hovedstaden.

  Alle aviser brakte hyllest til USA og Clinton på dagen for visitten. Mange skolebarn og andre sto oppstilt langs ruten for å få et glimt av hedersgjesten i formiddagstimene, mens de viftet med amerikanske flagg.

  - Han er verdens viktigste mann, sa 10-åringen Derina Bukvic åndeløst, mens hun sammen med skolekameratene ventet utenfor nasjonalmuseet.

  Inne i museet møtte Clinton de tre medlemmene av det bosniske presidentskapet, mens hans kone Hillary og datteren Chelsea møtte representanter for frivillige organisasjoner.

Sterk fredsappell

Etter å ha vandret gjennom gatene og mottatt hyllest fra folk på fortauene, holdt president Clinton en tale med sterke appeller til bosnierne om å føre videre politikken som har brakt Bosnia ut av borgerkrigens redsler siden Dayton-avtalen ble inngått for to år siden.

  - Jeg kommer hit med et budskap til dere som har Bosnias framtid i deres hender - landets ledere og befolkningen her. For når det kommer til stykket, er det dere som avgjør framtiden; ikke amerikanerne, europeerne eller noen andre, sa Clinton.

  Han framhevet viljen til fred og forsoning som lå til grunn for undertegningen av Dayton-avtalen, men sa at dette bare var begynnelsen til en fredelig utvikling.

  - Det er nå deres ansvar å omdanne dokumentene som ble undertegnet i Dayton til levende realiteter, sa Clinton, og rettet advarsler til de krefter som forsøker å motarbeide fredsprosessen og å opprettholde de etniske konfliktene i landet.

Serber ikke nevnt

Clinton takket to av de tre medlemmene av presidentskapet, muslimen Alija Izetbegovic og kroaten Kresimir Zubak, for deres innsats. Serberen Momcilo Krajisnik ble ikke nevnt. Krajisnik, som er blitt beskyldt for å hindre samarbeidet i det felles presidentskapet, var ikke til stede under Clintons tale, men hadde møtt ham tidligere på dagen.

  Det gjorde inntrykk på mange innbyggere i Sarajevo at Clinton kom med sin familie for å besøke den hardt prøvde byen i de travle førjulsdagene, og flere ga uttrykk for større glede og optimisme enn på lenge.

Streng sikkerhet

Sikkerhetstiltakene under Clintons besøk var de strengeste i manns minne, fra både bosniernes, NATO-styrkens og amerikanernes side. Politifolk var plassert langs hele den beryktede «snikskytteralleen» fra borgerkrigens tid, fra flyplassen til sentrum. Uniformerte skarpskyttere voktet ruten fra hustakene, og helikoptre hang lavt over områdene der Clinton beveget seg. Trafikk ble omdirigert og spesialtrente hunder snuste etter sprengstoff.

  Under sitt korte opphold fikk Clinton se både mange spor av de enorme ødeleggelsene fra krigsårene og resultater av gjenoppbyggingen.

  Etter programmet i Sarajevo fløy Clinton og hans følge til byen Tuzla for å møte amerikanske soldater og offiserer i NATO-styrken SFOR.

<B>HYLLET SOM HELT</B>: USAs president Bill Clinton ble tatt i mot som helt og redningsmann i Sarajevo i dag.