Clinton i det nye Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bill Clintons rundreise i Afrika kan bli en av de viktigste reisene han har gjort. Han er den første sittende amerikanske presidenten som har satt sin fot i et afrikansk land sør for Sahara. Han setter samtidig Afrika på kartet igjen, for dette store kontinentet var for få år siden mer eller mindre uinteressant for store deler av verden. Clinton kommer til et nytt Afrika der stadig flere land har innført demokrati. Han reiser for å oppmuntre landene til å fortsette den demokratiske utviklingen og ikke minst de økonomiske reformene.
  • Den amerikanske presidenten har beklaget at USA i mange år overså Afrika. Han har også bedt om unnskyldning for at amerikanerne støttet afrikanske diktaturstater under den kalde krigen. Også slavehandelen og slaveriet har Clinton bedt om unnskyldning for, men det var ikke derfor han reiste. Han reiste for å oppmuntre det nye selvbevisste Afrika som sakte, men sikkert vokser fram av ruinene fra imperialisme, borgerkriger og diktatur. Det er klart i USAs egeninteresse å hindre at disse landene igjen blir liggende i bakevja. En negativ utvikling i Afrika kan igjen gi grobunn for despoter, statsterrorisme, masseflukt og sult.
  • Clinton kommer relativt tomhendt til de seks landene. Den amerikanske bistanden til regionen er halvert de siste fem åra, men Clinton tilbyr landene det de fleste ønsker mer enn u-hjelp, nemlig handel. Han tilbyr ti års tollfrihet til det amerikanske markedet og store halvstatlige investeringer mot at landene opphever handelsgrenser og fortsetter sine politiske og økonomiske reformer.
  • Det viktigste er likevel at Clinton ved disse statsbesøkene påskjønner den demokratiske utviklingen som har funnet sted, og viser at afrikanske nasjoner er noe mer i verdens øyne enn fattigdom, korrupsjon og aids. Alle år med innsamlinger til Afrika har også skapt et negativt bilde av hva som egentlig skjer på dette enorme kontinentet. Afrika trenger vår hjelp, men også vår interesse og respekt.