Clinton i ny kamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere president Bill Clinton legger bredsiden til når han nå går i bresjen for å skaffe medisiner til overkommelig pris for aids- og hivsmittede i utviklingslandene. Når han i dag møter sin gamle venn Kjell Magne Bondevik i Oslo, kan han vise til gode resultater: fire medisinprodusenter har forpliktet seg til nesten å halvere prisen på medisiner som hiv- og aidsrammede i fattige land trenger. Samtidig driver han intens pengeinnsamling som subsidie for medisiner til hiv- og aidssyke. Det er nok på det området han har forhåpninger til Kjell Magne Bondevik. Norge er et rikt land med tidvis stor giverglede. Kan ikke Kjell Magne til gjengjeld for storfint besøk og gratis foredrag bidra med noen millioner til Clintons arbeid for å bedre helsestellet i utviklingslandene?

Hiv og aids representerer en kjempeutfordring for så vel de fattige som de rike landene. U-land mangler nok ofte pålitelig statistikk og gode oversikter over diagnoser og dødsårsaker. Men rapportene fra f.eks. de afrikanske landene er såpass entydige at vi har grunn til å anta at disse sykdommene er en vesentlig årsak til at store deler av den voksne befolkning i enkelte av landene er syke. Sykdommen rammer både menn og kvinner - og barn.

De rike landenes engasjement i kampen mot denne epidemiliknende situasjonen har gått i bølger. Det er utviklet gode medisiner for å holde sykdommen i sjakk, men det fins fortsatt ingen sikker medisinsk kur som kan ta knekken på smitten. Medisinene er i sin alminnelighet også relativt dyre for fattige syke i u-landene, og aids- og hivmedisin er så visst ikke noe unntak. Det kan koste mange tusen kroner pr. år for en syk person, og når Bill Clintons stiftelse nå har forhandlet fram tilbud fra kopiproduserende medisinfabrikker, åpner det for en mer effektiv kamp mot sykdommen. «For å øke antallet aidspasienter som får behandling, må prisen på medisiner gå ned,» sier den irske rockestjernen Bono, som har engasjert seg i arbeidet sammen med Bill Clinton.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer