Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton i riksrett?

NEW YORK (Dagbladet): Lederen for demokratene i Representantenes hus, Richard Gephardt, utelukker ikke riksrett mot president Bill Clinton i USA. Han som skulle være Clintons viktigste støttespiller i Kongressen, gir et dårlig skjult hint om at presidenten mangler støtte hos sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var galt og det var forkastelig, sier Gephardt, om Clintons forhold til Monica Lewinsky.

Gephardt, som stiller til gjenvalg i november, sier at hans holdning til om presidenten bør stilles for riksrett avgjøres av innholdet i rapporten som spesialetterforsker Kenneth Starr sender til Kongressen om et par uker. Uttalelsene fra demokratenes leder i Huset er lite hyggelig ferielesning for presidenten, som forleden dukket fram fra ferieskjulet for å bli med USAs tidligere nyhetsguru, Walter Cronkite, på seiltur i hans 60 fot store yacht.

Dick Gephardt, som trolig stiller som presidentkandidat i år 2000 og vil forsøke å vriste den demokratiske nominasjonen fra visepresident Al Gore, gjorde det klart at han ikke blindt vil støtte president Clinton.

«Vet ikke»

- Jeg mener det er viktig for oss å la være å si noe om han er skyldig eller ikke og bør stilles for riksrett, som om vi visste noe om det, sier Gephardt.

Han avslår å forsvare Clinton i sakens sentrale spørsmål som blant er hvorvidt han tror at Clinton oppfordret Monica til å lyve om forholdet mellom dem.

Det sender trolig frysninger nedover Bill Clintons ryggrad å lese at mannen som skulle være han viktigste forsvarer i Kongressen, tenker høyt om hvordan USA ville klare seg gjennom at presidenten blir tvunget ut av embetet.

Gephardt sier at det ville være tøft for landet, men føyer til at «dette er en sterk nasjon, og vi har en solid prosess» for et tilfelle som dette.

- Spørsmålet om riksrett er trolig en av Kongressens aller viktigste forpliktelser. Det kan sidestilles med å erklære krig, sier han.

- Jeg vil understreke hvor viktig det er at velgerne har absolutt tillit til det vi foretar oss i denne saken. Hvis dette bare blir et partipolitisk gateslagsmål, har vi gjort ubotelig skade på grunnvollene i dette samfunnet og på vårt styresett, sier han.

Dick Gephardts medarbeidere sier til de amerikanske mediene at Gephardts uttalelser viser at demokratene ikke lenger har blind tillit til presidentens ord etter at de gjennom sju måneder har fått vite at presidenten ikke hadde et seksuelt forhold til Monica Lewinsky.

Uttalelsene viser også at demokratene som står på valg i distrikter der utfallet er usikkert, frykter å bli knyttet til president Clinton. Han betraktes nå som en belastning for de demokratiske kandidatene.

Presidentens eneste trøst er at uttalelsene fra Gephardt om at behandlingen av spørsmålet om riksrett ikke må «bli et partipolitisk gateslagsmål», bygger opp hans og demokratenes troverdighet dersom de likevel velger å forsvare Clinton etter at rapporten fra Kenneth Starr er sendt til Kongressen.

Unnskyldning

Lederen i Det demokratiske partiet, guvernør Roy Romer fra Colorado, sier til avisa The Washington Post at Clintons TV-tale for halvannen uke siden ikke var nok. Presidenten blir nødt til å forklare seg grundigere, og be sterkere om velgernes og politikernes tilgivelse.
- I dette landet klarer du ikke å legge noe slikt bak deg uten å si klart i fra at «jeg gjorde meg skyldig i et stort feilgrep. Jeg vil gjøre det klinkende klart, og jeg lover at det ikke skal skje igjen, og jeg vil rette på dette i tida framover, og dette er det som kommer til å skje», sier guvernør Romer som selv sto fram tidligere i år og innrømmet et mangeårig, utenomekteskapelig forhold til en medarbeider i sin stab.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!