Clinton inngår avtale - slipper tiltale

President Bill Clinton har inngått en avtale med spesialetterforsker Robert Ray som gjør at han slipper tiltale for å ha avgitt falsk forklaring om sitt forhold til Monica Lewinsky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Clinton må til gjengjeld innrømme at han bevisst og under ed, førte etterforskere og nasjonen bak lyset da han forklarte seg i denne saken, meldte amerikanske Tv-stasjoner fredag. Det var ventet at Clinton ville komme med en uttalelse i forkant av en offisiell kunngjøring fra spesialetterforskeren.

For Clinton er det et stort og ydmykende nederlag å innrømme dette, og slett ikke det han hadde ønsket seg på sin siste dag som president. Men han har også ønsket sterkt å bli ferdig med dette, framfor å risikere tiltale og oppmøte i retten når han endelig skal tilpasse seg en tilværelse som privatperson.

Tiltale

Robert Ray, som tok over etter den mer kjente spesialetterforskeren Kenneth Starr i oktober 1999, har siden i sommer vurdert om Clinton skulle tiltales for falsk forklaring om sitt forhold til Monica Lewinsky og for å ha hindret etterforskningen.

Clinton ble stilt for riksrett av Representantenes hus for å ha avgitt falsk forklaring, men ble senere frifunnet av Senatet 12. februar 1999. Ray mente likevel at man måtte se på om det var grunnlag for sivil tiltale når Clintons presidentperiode var over. Når denne avtalen nå blir inngått er det et signal om at han har funnet grunnlag for tiltale.

Et flertall av det amerikanske folk mener imidlertid at det er på tide at presidenten slipper mer av denne saken. Den kommende presidenten, George W. Bush, ble forrige uke spurt om det var aktuelt for ham å benåde Clinton, men han sa at det var det ikke grunnlag for siden Clinton ennå ikke var tiltalt for noe kriminelt. Bush sa også at det er på tide at nasjonen legger denne saken bak seg, og han er trolig svært lettet over denne avtalen.

Kvinnehistorier

Saken begynte med Paula Jones, kvinnen som i sin tid hevdet at Clinton kom med seksuelle tilnærmelser overfor henne på et hotellrom i 1986, da han var guvernør i Arkansas. Saken ble etterforsket av den etter manges mening overivrige Kenneth Starr, som Clinton selv i 1994 hadde oppnevnt for å se nærmere på påstandene om at han selv og fru Hillary Clinton, var innblandet i lyssky eiendomstransaksjoner, kjent som Whitewater-saken på 80-tallet.

I forbindelse med Paula Jones-affæren, kom så påstandene om at presidenten hadde hatt en seksuelt forhold til en av sine ansatte, den 21 år gamle Monica Lewinsky. Under avhør i 1998 nektet presidenten for dette, men innrømmet det senere. Dette var grunnlaget for riksrettssaken, og for at Ray vurderte tiltale. Clinton vil også få suspendert, men ikke fratatt sin advokatlisens i Arkansas.

Clinton holdt sin avskjedstale til folket torsdag kveld uten å nevne Monica Lewinsky-skandalen. Han forlater Det hvite hus med vissheten om at meningsmålinger viser at mellom 65 og 68 prosent av det amerikanske folk mener han gjorde en god jobb. Ingen annen president har fått så gode skussmål idet han avsluttet sin presidentperiode. Men 67 prosent sier samtidig at han mangler moralske og etiske standarder og ikke er til å stole på.

(NTB-Anne Ånstad)

<B>AVTALE:</B> Spesialetterforsker Robert Ray inngikk avtale med Bill Clinton. Clinton forplikter seg til å innrømme offentlig at han løy med viten og vilje.
FORNØYD:</B> Bill Clinton skal være fornøyd med avtalen som gjør at han slipper tiltale for å ha begått mened.