Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton kan ri sexstormen av

NEW YORK (Dagbladet): I dag er det elleve dager siden Monica-affæren eksploderte i en kaskade av påstander og motpåstander, med hektisk mediedekning. Over halvparten av amerikanerne tror Bill Clinton har hatt et forhold til Monica Lewinsky. Likevel er presidenten mer populær enn noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga har storjuryen til spesialetterforsker Kenneth Starr pause, og Hillary Clinton er i Davos i Sveits. President Bill Clinton er i Camp David med datteren Chelsea. Dagbladet benytter søndagen til en gjennomgang av sant og usant i «sexgate-affæren».

  • Seksuelt forhold: Monica Lewinsky skal i samtaler med Linda Tripp ha hevdet at hun har hatt et seksuelt forhold til Bill Clinton i halvannet år med hyppige møter der de hadde munnsex. President Bill Clinton har offentlig benektet dette, også under ed i sitt prov i bevisopptak i Jones-saken. Monica selv har også benektet dette i en skriftlig erklæring i Jones-saken. Men Clinton har unnlatt å beskrive akkurat hvilket forhold han har hatt til Monica.
  • Gaver: Monica forteller Linda at hun har fått mange gaver av presidenten.
  • Kjole med sædflekk: Monica forteller Linda Tripp at hun har fått en kjole i gave fra president Bill Clinton. Og hun sier at hun har latt være å rense en kjole fordi den hadde flekker av presidentens sæd som hun ville ha til suvenir.
  • Clintons syn på munnsex som tillatt ifølge Bibelen: Dette er påstått av Gennifer Flowers og to politimenn fra Arkansas. Monica sier angivelig noe liknende på lydbåndene.
  • Telefonsamtaler: Linda Tripp sier at hun overhørte en telefonsamtale mellom Monica og Clinton midt på natta i Monicas leilighet.
  • Ryktekampanje mot Monica: Paula Jones' talskvinne Susan Carpenter McMillan hevder at Monica er utsatt for svertekampanje. Det samme sier Linda Tripp.
  • Vitner: Anonyme kilder har påstått at minst ett vitne har sett president Bill Clinton og Monica Lewinsky i en intim situasjon. Avisa Dallas Morning News meldte at en agent i Secret Service var klar til stå fram og bekrefte dette, men avisa trakk artikkelen tilbake. Deretter kom en ny versjon om at en agent hadde sett noe som kunne tolkes på flere måter.
  • Høyrevridd sammensvergelse: Hillary Clinton hevder at presidenten er utsatt for en høyrevridd sammensvergelse.
  • Bill Clinton har hatt forhold til mange kvinner: Påstandene om dette er så mange at de er blitt en del av moderne amerikansk folklore.
  • Bill Clinton forgriper seg på underordnede kvinner: Dette er hovedpåstanden i søksmålet Paula Jones har anlagt mot presidenten.

? Monicas advokat William Ginsburg har ikke sagt noe om hvorvidt de to hadde et seksuelt forhold, men gir mer uskyldige forklaringer på noe av kontakten mellom dem: Telefonsamtalene var av typen «Hei, hallo, hvordan har det du, fint»-typen som finner sted mellom «kolleger», sier han til TV-selskapet ABC. «De var ikke hyppige, og så lang jeg kjenner til, var de på ingen måte preget av sex-prat».

Beskrivelsen til advokat Ginsburg tegner likevel et bilde av et uvanlig forhold mellom USAs president og en ubetalt medhjelper i Det hvite hus. Clinton ringer neppe mange ubetalte medhjelpere for å høre hvordan det står til, og sender dem neppe mange gaver, uansett hvor små de er. Monica fikk også en betalt jobb da den frivillige periode var over, og fikk en ny jobb i Pentagon da hun ble flyttet fra Det hvite hus.

? Advokat Ginsburg bekrefter også at Monica har fått gaver, men sier at «det er små ting». Det hvite hus sa straks at gavene var av «suvenir»-typen som besøkende i Det hvite hus får. Ginsburg beskriver nå gavene som hatter, T-skjorter, hattenåler, golfballer og askebegre.

? Advokat Ginsburg sier at Monica ikke har fått noen kjole «med mindre du mener at en lang T-skjorte er en kjole». Klærne som FBI-agenter har beslaglagt i klesskapet hennes, sier han er «rene og pene».

? Dette er aldri kommentert av Clinton eller hans advokater.

? Advokat Ginsburg avviser påstanden og sier at Linda aldri har vært delaktig i noen slik telefonsamtale.

? Avisa New York Times skriver at flere dusin medarbeidere i Det hvite hus er blitt intervjuet i Monica-affæren. Ingen har kommet med negative informasjon om Lewinsky.

? Dommer Susan Webber Wright har avskåret advokatene til Paula Jones fra å stevne Secret Service-agenter. Kenneth Starrs etterforskere forhandler med Finansdepartementet om å få avhøre agenter. Tidligere visestabssjef i Det Hvite Hus, Evelyn Lieberman, har avlagt prov for Starrs storjury. Etterpå sa hun at «Jeg kjenner ikke til noe upassende forhold mellom presidenten og Monica Lewinsky, eller med noen andre for den saks skyld».

? Rutherfordinstituttet, som betaler for Paula Jones, sier at det fikk et anonymt tips om Monica Lewinsky omtrent samtidig med at Linda Tripp begynte å ta samtaler opp på bånd. Tripp hadde foreslått å skrive bok for Clinton-hater Lucianne Goldberg i New York. Goldberg hevder det var hun som ba Linda om å ta opptak av Monicas samtaler. Begge benekter å ha tipset instituttet.

Linda Tripps advokat James Moody har sterke forbindelser til flere konservative juristgrupperinger, der spesialetterforsker Kenneth Starr også er medlem. Moody arbeider gratis for Tripp.

? Paula Jones og hennes advokater har søkt i tre år etter kvinner som vil bekrefte at de har hatt et seksuelt forhold til Bill Clinton. Avisa New York Times har gått opp sporene etter advokatene og konkluderer at fangsten er mager: Advokatene har ikke vært i stand til å finne ett nytt, troverdig vitne som er villig til å forklare under ed at hun har hatt sex med ham.

Minst fem kvinner som ifølge ryktene har hatt et seksuelt forhold til Bill Clinton, har benektet dette i bevisopptak i Jones-saken. Bare Gennifer Flowers og Dolly Kyle Browning har beskrevet forhold til Clinton, og begge to var kjent før Paula Jones saksøkte Clinton i 1994.

Gennifer Flowers har gjentatt under ed at hun hadde et seksuelt forhold til Bill Clinton og at han brukt offentlige midler til å hjelpe henne til en jobb. Bill Clinton innrømmet ifølge nyhetsmagasinet Time at han har hatt sex med Gennifer «en gang» i 1977. Innrømmelsen finnes i bevisopptaket i Jones-saken.

Clintons skolevenninne Dolly Kyle Browning er den eneste andre kvinnen New York Times har funnet som sier at hun har hatt et forhold til Clinton. Hun sier til avisa at hun har avlagt prov i Jones-saken der hun sier at forholdet til Clinton tok slutt før han ble president.

? To andre kvinner, Kathleen Willey i Washington og Joyce M. Miller fra Texas, har beskrevet en kontakt med Clinton som likner påstandene Paula Jones har satt fram.

Kathleen Willey sier at Clinton kysset henne, tok henne på brystet og la hånden hennes over sine edlere deler i privatkontoret bak Det ovale rom da hun kom for å søke jobb.

Miller forklarte at hun fikk et visittkort fra en politimann som sa at guvernør Clinton syntes hun var pen og gjerne ville treffe henne. Miller svarte at hun ikke hadde noe ønske om å treffe Clinton.

Kathleen Willey er trolig det sterkeste vitnet advokatene til Jones har i sitt arsenal. Men hennes historie svekkes av en hendelse i april i fjor da Newsweek-reporter Michael Isikoff snakket med henne på kontoret til Willeys advokat. Gråtende fortalte hun sin historie om presidentens overgrep. Deretter sendte hun Isikoff til Julie H. Steele som kunne bekrefte framstillingen. Til New York Times sier Steele at hun hadde bekreftet Willeys framstilling, men at hun sto under press fra Willey som ringte henne mens Isikoff var på vei hjem til henne.

Jeg har aldri hørt hat presidenten hadde befølt henne før mannen fra Newsweek var på vei hjem til meg, sier hun.

NUMMER 1:</B> Selv om over halvparten av amerikanerne tror Clinton lyver i Monica-saken, mener over 70 prosent at han gjør en god jobb. I helga slappet Bill av på «hytta» Camp David sammen med datteren Chelsea, langt borte fra alle kvinnelige medarbeidere i Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!