Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton klar til å angripe Kosovo

NEW YORK (Dagbladet): - Tida er inne til å gjøre slutt på volden i Kosovo nå, sa president Bill Clinton i går, og i tydelige ordelag la han til at Nato er klar til å angripe, hvis ikke FN-kravene øyeblikkelig innfris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mye står på spill. Vi må handle før vinteren setter inn. 250000 flyktninger trenger hjelp. Det som er en humanitær krise, kan når som helst bli en katastrofe, sa Clinton, som tidligere på dagen hadde snakket med Storbritannias statsminister, Tony Blair, om Kosovo.

Clinton kalte Kosovo ei krutt-tønne, som kan antenne hele Balkan.
Han sa at USAs spesialutsending, Richard Holbrooke, har gjort det klinkende klart for Jugoslavias president, Slobodan Milosevic, at han må oppfylle alle FNs krav. Hvis ikke går Nato til angrep.

Svarte utsikter

- Hvis Milosevic tror Nato bløffer, hvis han ønsker å ta den risikoen, så er det eneste jeg kan gjøre å videreformidle den amerikanske regjeringens synspunkt og alvoret i situasjonen, sa Holbrooke.

FN krever at det serbiske sikkerhetspolitiet trekkes ut av Kosovo, at humanitære organisasjoner og internasjonale observatører må få fri adgang og at det må innledes seriøse forhandlinger om en politisk løsning.

Holbrooke brøt opp fra provinshovedstaden i Kosovo, Pristina, og vendte tilbake til Beograd, der han hadde et avgjørende møte med Milosevic seinere på kvelden.

Det var i går tydelig at Holbrooke ikke så videre lyst på utsiktene til en løsning.
Etter å ha blitt informert av diplomatiske observatører i Pristina, fikk han et dystert bilde av framtida for tusenvis av flyktninger som lever under åpen himmel.

Utenriksminister Madeleine Albright er meget skeptisk til forhandlinger med Milosevic.

- Han er en mann vi aldri kan stole på, sa hun fra Israel i går.
Natos utenriksministrer møtes i Brussel i morgen, og et vedtak om angrep kan falle der.

Russland sperrer

Det kan også bli innkalt til et møte i kontaktgruppa for det tidligere Jugoslavia samme dag, og hensikten med det er å vinne Russlands forståelse for en Nato-aksjon, sier en vestlig diplomat.

Utenriksminister Igor Ivanov var i går ute og gjentok at Russland vil legge ned veto i Sikkerhetsrådet.

Men mye tyder på at Nato ikke kommer til å be FN om et nytt mandat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling