FAVORITT: Hillary Clintons leir og flere demokrater skal være svært misfornøyd med motkandidat Bernie Sanders. De mener hans siste stunt vil hjelpe republikanernes Donald Trump. Foto: REUTERS/Bryan Woolston/NTB scanpix
FAVORITT: Hillary Clintons leir og flere demokrater skal være svært misfornøyd med motkandidat Bernie Sanders. De mener hans siste stunt vil hjelpe republikanernes Donald Trump. Foto: REUTERS/Bryan Woolston/NTB scanpixVis mer

Clinton-leiren er rasende over debattflørten mellom Trump og Sanders

Hillary Clinton tatt på senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av det siste året har de to usannsynlige kandidatene Donald Trump og Bernie Sanders overrasket alle.

De to kunne knapt stått lenger fra hverandre politisk, men de har til felles at de har klart å få den etablerte partieliten i USA ut på dypt vann.

Med populistiske kampanjer har begge to klart å trekke titusener til velgerarrangementer. De er nærmest som popstjerner å regne blant egne tilhengere, og mange drømmer om å se de to på samme scene før USA velger en ny president.

Det kan nå bli virkelighet.

Uventet stunt En debatt mellom Sanders (74) og Trump (69) vil være høyst uvanlig på dette tidspunktet av valgkampen. Donald Trump har allerede sikret seg nominasjonen blant Republikanerne, og opptelling i går viste at han har nådd det magiske antall landsmøtedelegater på 1237.

På demokratisk side tyder alt på at Hillary Clinton (68) blir presidentkandidat, men Sanders har vært som en stein i skoa på den tidligere førstedamen og utenriksministeren hele valgkampen. Sanders har ikke tenkt å gi seg, og det neste primærvalget av betydning skjer i USAs mest folkerike stat, California, 7. juni.

Uansett om Sanders skulle vinne delstaten, vil det ikke ha noe særlig innvirkning på totalt antall delegater før landsmøtet 25. juli, men et uventet stunt kan likevel stikke kjepper i hjulene til Clintons kampanje.

Nektet debatt De hele startet med at Hillary Clinton tidligere denne uka gjorde det krystallklart at hun ikke ønsker å gå i debatt mot Sanders før valget i California. Hun ville i stedet konsentrere seg om å drive valgkamp mot Donald Trump fram mot selve presidentvalget i november.

At debattnekten skulle slå så hardt tilbake på henne, kunne neppe forestille seg.

På onsdag var Donald Trump gjest på talkshowet «Jimmy Kimmel Live». Der kom Kimmel med et spørsmål fra Sanders-kampanjen om Trump var villig til å delta i debatt med demokraten.

- Hvor mye kommer han til å betale meg? spøkte Trump.

Videre sa Trump at en slik debatt kan finne sted dersom det doneres en rundhåndet sum til veldedighet. Begge to mener den bør bli avholdt på en stor stadion.

Bernie Sanders tok umiddelbart til Twitter og skrev: «Game on!».

Sanders-kampanjen har så langt gått lengst i å bekrefte at det blir en debatt mellom de to herrene fra New York, men ingenting er foreløpig skrevet i stein, og betingelsene fra eiendomsmogul Trump kan nok avskrekke de fleste TV-kanaler som er villig til å la de to gå verbalt løs på hverandre på debattscene.

15 millioner dollar Både Trump og Sanders ser markedsverdien i en slik debatt, som trolig vil tiltrekke titalls millioner seere og gi den potensielle TV-kanalen millioninntekter.

Trumps betingelse er at det skal gis minst 10 millioner dollar til veldedighet som fremmer kvinners helse.

Representanter for Fox News, ABC News og CBS News har alle uttrykt interesse for å arrangere en debatt mellom Trump og Sanders, men de vil ikke kommentere hvorvidt de vil innfri Trumps krav, skriver NTB.

Ikke bare håper Trump at en stor pengesum til helsetiltak for kvinner kan øke hans oppslutning blant kvinnelige velgere. Debatten kan også vise seg å bli et mareritt for Hillary Clinton, som ikke tror en slik debatt vil skje.

- Dette høres ikke ut som en seriøs diskusjon. Jeg ser fram til å debattere Donald Trump i presidentvalgkampen, sier Clinton til CNN.

Tatt på senga Ifølge Politico er nå Sanders' og Clintons partifeller hos Demokratene rasende på Sanders. De mener Vermont-senatoren bidrar til splittelse i partiet dersom han gjennomfører debatten.

Flere er også forbanna på at Sanders ikke vil innse at primærvalget er tapt, og mener en slik debatt bare vil virke til Donald Trumps fordel, all den tid det gir ham enda mer oppmerksomhet.

- Smart og frekt forsøk av Sanders. Clinton-leiren er rasende, men Bernie vinner på å være så aggressiv, sier partistrateg Brad Bannon til Reuters.

Clinton har hele tida vært favoritt til å vinne primærvalget i California, og har hatt tosifrede ledelser på flere målinger. På den siste målingen fra Public Policy Institute California leder hun imidlertid bare med to prosent på Sanders.

Det er ennå ikke bestemt at debatten blir noe av, men for Clinton vil det være en ordentlig nedtur. Hun kan neppe spørre om å få være med, all den tid hun takket nei tidligere denne uka. Samtidig vil Sanders og Trump sluke svært mye medieoppmerksomhet.

FORTSATT MED: Bernie Sanders, Donald Trump og Hillary Clinton er de eneste kandidatene som fortsatt er med i presidentkampen. Trump har avgjort blant Republikanerne, mens Sanders fortsatt prøver å henge i mot Clinton. Foto: NTB scanpix
FORTSATT MED: Bernie Sanders, Donald Trump og Hillary Clinton er de eneste kandidatene som fortsatt er med i presidentkampen. Trump har avgjort blant Republikanerne, mens Sanders fortsatt prøver å henge i mot Clinton. Foto: NTB scanpix Vis mer
TULLET IKKE: Donald Trump et blitt talkshowenes mest ettertraktede gjest det siste året. Onsdag annonserte han på «Jimmy Kimmel Live» at han gjerne debatterer Bernie Sanders. Foto: NTB scanpix
TULLET IKKE: Donald Trump et blitt talkshowenes mest ettertraktede gjest det siste året. Onsdag annonserte han på «Jimmy Kimmel Live» at han gjerne debatterer Bernie Sanders. Foto: NTB scanpix Vis mer