Clinton-lekkasjene: -  Viser maktutøvelse i praksis, og det ser aldri bra ut

Clinton-støttespiller var bekymret for spørsmål om stiftelsen.

LEDER STORT: Hillary Clinton. Foto: AP / Andrew Harnik / NTB scanpix
LEDER STORT: Hillary Clinton. Foto: AP / Andrew Harnik / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Donald Trump må svare for stadig nye beskyldninger om uanstendig oppførsel overfor kvinner (og true med søksmål mot enkelte av mediene som har presentert historiene), må Hillary Clinton tåle stadig nye drypp med e-poster fra Wikileaks.

E-postene stammer fra valgkampleder John Podestas hackede gmailadresse, og gir et unikt innblikk i alt fra hvordan kampanjen håndterer pressen til diskusjonene som ledet fram til ulike beslutninger, som da Clinton gikk offentlig ut mot byggingen av rørledningen Keystone XL.

- E-postene viser maktutøvelse i praksis, og det ser aldri bra ut, sier Beate Nossum, leder av kommunikasjonsbyrået Footprint, og tidligere valgkamprådgiver.

- Må diskutere åpent

Nossum sier alle valgkamporganisasjoner har behov for å kunne diskutere ulike veivalg og detaljer, uten at det er kjent for offentligheten.

BRÅK OM SELVANGIVELSEN: Donald Trump vil ikke offentliggjøre selvangivelsen sin. Det får Hillary Clinton til å spekulere i hva han har å skjule. Video: CNN Foto: Rick Wilking / Reuters Vis mer

- Clinton har gått på en e-post-smell før, og burde vel tatt bedre forholdsregler. Men de er nødt til å kunne diskutere åpent internt før de konkluderer i ulike spørsmål. Hvis offentligheten har innsyn i alle diskusjoner før en beslutning tas, blir beslutningen sjelden god, sier Nossum.

Stiftelse-bekymring

Lekkasjene viser blant annet hvordan nære Clinton-støttespillere diskuterte om hun burde distansere seg fra Clinton-stiftelsen, og at den kunne gi henne problemer i valgkampen, samtidig som kampanjen offisielt har avvist alle kritiske spørsmål knyttet til den.

Robby Mook, som senere skulle bli valgkampleder for Clinton, skrev i 2014 en e-post til Podesta, der han lurte på om ikke Hillarys navn burde fjernes fra stiftelsens offisielle navn «Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation». Han spurte også om ikke stiftelsen burde begrense antallet og størrelsen på arrangementene sine, og særlig i valgkampåret 2016, skriver Politico.

FORSVARER TRUMP: Reorteren forsøker å holde maska når Vicki Sciolaro som gjester CNN-programmet forsvarer de sexistiske uttalelsene fra Donal Trump. - Han skal ikke velges til pave, sier Trump-supporteren. Video: CNNVis mer Vis mer Vis mer

Stiftelsen har blitt beskyldt for å bli brukt av blant annet utenlandske stater til å «kjøpe seg» tilgang og innflytelse. Norge er sammen med Saudi Arabia den største statlige bidragsyteren til stiftelsen.

En annen e-post viser at Clintons folk forberedte henne på «vanskelige spørsmål» om stiftelsen før den første debatten med Trump. Hun slapp å svare på noen sånne, da Trump aldri tok det opp.

Vurderte videounnskylding

Andre e-poster viser hvordan Clinton-kampanjen diskuterte fram og tilbake om hvordan hun burde besvare kritikken i e-postskandalen (hvor hun fikk skarp kritikk, men slapp tiltale for å ha brukt en privat e-postadresse og server da hun var utenriksminister).

De vurderte å lage en egen video hvor hun unnskyldte og forklarte seg, hvor hun blant annet skulle si «jeg vet at uansett hva jeg besluttet å gjøre, så ville jeg bli kritisert (...). Jeg håper du kan forstå det», skriver NPR.

Det ble aldri laget noen slik video, og Clinton har i stedet forklart seg på ulike måter, før hun til slutt har endt på å legge seg helt flat og si at det hele var en feil og at hun angrer på måten det ble gjort på.

Skjult Saudi-skepsis

En annen e-post viser at hun anklager Saudi-Arabia og Qatar for i all hemmelighet å gi økonomisk og logistisk støtte den ytterliggående islamistgruppa IS. Kritikken står i sterk kontrast til det hun sa som utenriksminister og som vanligvis sies fra offisielt hold i Washington. Og Saudi-Arabia har altså gitt betydelig pengestøtte til Clinton-stiftelsen.

Deler av de hemmeligholdte talene hun holdt for Wall Street-selskaper i 2013 er også lekket, og blant annet at hun der sa at USA kommer til «å omkranse Kina med et rakettforsvar» om ikke kineserne klarer å bremse Nord-Koreas atomprogram.

Clinton-kampanjen beskylder russere for å stå bak hackingen. Amerikanske etterretningsmyndigheter sier åpent at de mener Russland forsøker å påvirke utfallet av valget. Russland benekter dette, og etterlyser beviser for at det stemmer.

Leder stort

Beate Nossum kaller lekkasjer som dette «ekstremt uheldig».

- Jeg vil tro at kampanjen hennes tåler det, fordi det som skjer på den andre sida er enda verre. Men dette er en valgkamp som er ødeleggende for tilliten folk flest har til politikere. Vi får håpe resten av verden tar lærdom, sier Nossum.

Clinton ligger hele 6,7 prosentpoeng foran Trump på snittet av meningsmålingene.

FØLG VALGET: Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer Vis mer