Clinton letter på Cuba-blokaden

WASHINGTON (NTB): USAs president Bill Clinton vil gjenopprette direkte flyforbindelser mellom USA og Havana, tillate direkte pengeforsendelser fra eksilcubanere til slektninger og gjøre det lettere å eksportere mat og medisiner til Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cubas president Fidel Casto berømmer kollega Bill Clinton for lettelsene. Cubanske eksilgrupper i USA er derimot ikke fornøyd. De anklager Clinton for å belønne tyranni.

  - Tiltakene lyder positive og kan bedre klimaet mellom USA og Cuba, sa Castro til tv-selskapet CNN. Han tok forbehold for at reformene ennå ikke forelå offisielt.

Pavens fortjeneste

Flere av lettelsene var allerede på plass da Cuba skjøt ned to småfly fra en cubansk eksilgruppe for to år siden og drepte de fire om bord. Clinton var innstilt på å øke kontakten med Castros regime, men reaksjonene på nedskytingen gjorde det politisk umulig.

  USAs president sa sist november at en oppmykning var avhengig av lettelser i Castros undertrykkelse av sine landsmenn. Men reformene som nå varsles, er ifølge en tjenestemann svar på pavens besøk på Cuba i januar.

  Pave Johannes Paul kritiserte under besøket skarpt USAs boikott. Ifølge amerikanske diplomater skyldes omleggingen et behov for å utvikle organisasjoner uavhengig av cubanske myndigheter og fornyet tro på kirkens innsats for demokrati.