LAR SEG IKKE IMPONERE: Kulturminister Hadja Tajik (Ap) lar seg ikke imponere av at USAs president Bill Clinton i februar var i Norge for å snakke varmt om Postkodelotteriet. Nå har hun avslått det humanitære lotteriets søknad om å starte opp i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LAR SEG IKKE IMPONERE: Kulturminister Hadja Tajik (Ap) lar seg ikke imponere av at USAs president Bill Clinton i februar var i Norge for å snakke varmt om Postkodelotteriet. Nå har hun avslått det humanitære lotteriets søknad om å starte opp i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

«Clinton-lotteri» får nei av Hadia - men kan reddes av Erna

Kulturministeren nekter Postkodelotteriet å starte i Norge. En Erna-regjering etter valget vil derimot si ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hjalp ikke at internasjonale celebriteter som Nelson Mandela og Bill Clinton har engasjert seg som goodwillambassadører for de internasjonale Postkodelotteriene.

Avslag Tirsdag ettermiddag fikk Sandro Parmeggiani i Norsk Postkodeforening beskjed  fra Kulturdepartementet om at Postkodelotteriet ikke får starte opp i Norge.

- Jeg er forbannet, men ikke overrasket, sier Parmeggiani til Dagbladet.

Spørsmålet er om avgjørelsen blir stående også etter valget.

5,4 mrd. euro
«Høyre, Venstre og FrP lover at vi vil åpne for at Postkodelotteriet og andre lotterikonsepter som ikke skaper spillavhengighet vil kunne drive virksomhet i Norge hvis det blir borgerlig flertall etter valget», står det i en felles melding fra de tre partiene som Dagbladet fikk nå i ettermiddag.

Det spesielle med Postkodelotteriene er at trekningen baseres på post- og gatenumre og at vinnerne deler gevinsten med andre i samme strøk.

Postkodelotteriene oppgir å ha skaffet 5,4 milliarder euro til mer enn 250 humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner siden starten i 1989. Lotteriene er så langt etablert i Nederland, Sverige og Storbritannia.

«Enerettsmodellen»
Blant de humanitære organisasjonene som nå må se langt etter inntekter fra et Postkodelotteri i Norge, er Leger uten grenser, SOS-Barnebyer, Framtiden i våre hender, World Wildlife Fund og Unicef.

Disse er ikke er blant de ti «heldige» humanitære og samfunnsnyttige organisasjonene som årlig deler over 600 millioner kroner fra Norsk Tippings overskudd.

— Vi ønsker å ivareta enerettsmodellen hvor Norsk Tipping er hovedforvalter av pengespillene. Denne er bedre egnet til å begrense problematisk spillatferd, enn å overlate driften til private aktører, sa kulturminister Hadia Tajik i en pressemelding tirsdag.

En tillatelse til Postkodelotteriet vil undergrave hensynene bak enerettsmodellen «ved at statens mulighet til å foreta en overordnet styring av pengespillmarkedet vil begrenses», heter det i kulturministerens avslag til Norsk Postkodeforening.

Opposisjonen sier ja
Om kulturministerens avgjørelse skal bli stående, avhenger av valgresultatet til høsten. Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen varsler en helt annen holdning til Postkodelotteriet og et annet humanitært lotteri, Fairchance.

- Det er gode sjanser for at de vil få en tillatelse av oss, sier Thommessen til Dagbladet.

Thommessen sier at Høyre ikke vil utfordre Norsk Tippings monopol ved å tillate private å drive spilleautomater eller vanedannende spill.

Derimot er han positiv til Postkodelotteriet og Fairchance, som er anbefalt av Lotteritilsynet og ikke anses som særlig avhengighetsskapende.

«Begriper ikke» Også Venstre og Fremskrittspartiet vil tillate Postkodelotteriet.

Solveig Horne, Frp-representant og nestleder i Familie- og kulturkomiteen, «begriper ikke» at de har fått avslag av kulturministeren.

- Bill Clinton var nylig i Norge og snakket om dette. Jeg er dypt skuffet på vegne av mange frivillige og humanitære organisasjoner som nå går glipp av en mulighet til å bidra i enda større grad til et bedre samfunn, sier Horne.

Hun viser til at Lotteritilsynet har gitt klarsignal for Postkodelotteriet.

Vil ha større kake
Nå har kulturminister Hadia Tajik sendt ut på høring et forslag om at de drøyt 600 millioner kronene fra Norsk Tipping til humanitære og samfunnsnyttige formål skal fordeles mellom langt flere organisasjoner.

CELEBER GJEST: USAs tidligere president Bill Clinton (t.v.) var i februar i Oslo som Postkodelotteriets gjest, og var også i audiens på Slottet hos kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
CELEBER GJEST: USAs tidligere president Bill Clinton (t.v.) var i februar i Oslo som Postkodelotteriets gjest, og var også i audiens på Slottet hos kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det er Olemic Thommessen svært kritisk til.

- Hun kan ikke både putte flere organisasjoner inn i ordningen og samtidig stenge mulighetene for å gjøre kaka større, sier han til Dagbladet. Han er likevel enig med Tajik i at Røde Kors, Redningsselskapet og Norsk Folkehjelp må sikres en fast andel av tippemidlene for å videreføre beredskapsarbeidet de utfører.

ESA-klage
Sandro Parmeggiani er svært misfornøyd med at Kulturdepartementet har hatt saken til behandling helt fra 2011, da Lotteritilsynet ga sin anbefaling av Postkodelotteriet.

Han blir ikke mildere stemt av at Norsk Tipping nå får Kulturdepartementets velsignelse til å starte opp spillet Nabolaget, som har sterke fellestrekk med Postkodelotteriet. I januar tapte Norsk Postkodeforening en plagiatsak mot Norsk Tipping, som Parmeggiani mener har kopiert Postkodelotteriene.

Nylig klaget Norsk Postkodeforening Kulturdepartementet inn for ESA (European Surveillance Authority), som skal passe på at EØS-avtalens regler etterleves.

Sen saksbehandling og at det er Norsk Tippings eier Kulturdepartementet som skal vurdere om en konkurrent til Norsk Tipping kan komme inn på markedet, er blant temaene ESA er bedt om å undersøke.

SIER JA: En regjering ledet av Høyres Erna Solberg etter høstens valg vil trolig si ja til å la Postkodelotteriene startet opp i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SIER JA: En regjering ledet av Høyres Erna Solberg etter høstens valg vil trolig si ja til å la Postkodelotteriene startet opp i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer