GOODWILL-AMBASSADØR: USAs tidligere president Bill Clinton besøkte Oslo i februar i år, som goodwill-ambassadør for de internasjonale Postkodelotteriene. Han var også i audiens på Slottet hvor han møtte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GOODWILL-AMBASSADØR: USAs tidligere president Bill Clinton besøkte Oslo i februar i år, som goodwill-ambassadør for de internasjonale Postkodelotteriene. Han var også i audiens på Slottet hvor han møtte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

«Clinton-lotteri» reiser sak mot Norsk Tipping og Kulturdepartementet

Det drar ut med å få tillatelse til et norsk Postkodelotteri. En ordkrig har blusset opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen Norsk postkodeforening vil starte opp en norsk variant av de internasjonale Postkodelotteriene, men er lei av å vente på søknadssvar fra Kulturdepartementet.

Nå har foreningen klaget på blant annet sen saksbehandling til ESA (European Surveillance Authority), som skal passe på at EØS-avtalens regler etterleves.

Det spesielle med Postkodelotteriene er at trekningen baseres på post- og gatenumre og at vinnerne deler gevinsten med andre i samme strøk. Overskuddet av lotteriene går til humanitære formål.

- Ikke på greip
Styrelederen i Norsk postkodeforening, Sandro Parmeggiani, mener departementet ikke har gitt noen god forklaring på at det drar ut med å få svar.

Han er dessuten meget kritisk til at Kulturdepartementet skal avgjøre søknaden.

- At Norsk Tippings eier Kulturdepartementet skal vurdere om en konkurrent til Norsk Tipping kan komme inn på markedet, det henger ikke på greip i forhold til EØS-lovgivningen, sier Parmeggiani.

Allerede i desember 2011 anbefalte Lotteritilsynet å innvilge søknaden. Siden da har Norsk postkodeforening ventet på klarsignal fra Kulturdepartementet.

- De har brukt altfor lang tid, sier Parmeggiani.

- Feil saksbehandling
Celebriteter som USAs president i to perioder Bill Clinton, skuespilleren Sean Penn og fredsprisvinnerne Desmond Tutu og Nelson Mandela har lenge samarbeidet tett med de internasjonale Postkodelotteriene.

Clinton var nylig i Norge i den forbindelse.

Nederlandske Novamedias står bak, og oppgir å ha skaffet 5,4 milliarder euro til mer enn 250 humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner siden starten i 1989.

Blant annet Care Norge, SOS-Barnebyer, Framtiden i våre hender, World Wildlife Fund, Unicef og Leger uten grenser, har stilt seg bak søknaden om å få starte i Norge - uten at det har fått departementet til å jobbe noe fortere.

- Det er dårlig saksbehandling, og feil saksbehandling, sier Parmeggiani.
Han mener Norsk Tipping har blitt hørt i behandlingen av søknaden, og at dette ikke er i tråd med EØS-retten.

- Ikke tatt stilling
I Kulturdepartementet er de kjent med klagen til ESA.

«Vi har fått innsyn i denne, men har ikke hatt anledning til å ta stilling til påstandene i klagen ennå», sier statssekretær Mina Gerhardsen i en epost fra departementet.

Tidligere har hun sagt til Dagbladet at alle søknader er fryst i påvente av  Kulturdepartementets utredning av modeller for støtte til frivillige organisasjoner via tippenøkkelen.

IKKE PÅ GREIP: - At Norsk Tippings eier Kulturdepartementet skal vurdere om en konkurrent til Norsk Tipping kan komme inn på markedet, det henger ikke på greip, sier Sandro Parmeggiani i Norsk postkodeforening. Foto: Rune Myhre / Dagbladet
IKKE PÅ GREIP: - At Norsk Tippings eier Kulturdepartementet skal vurdere om en konkurrent til Norsk Tipping kan komme inn på markedet, det henger ikke på greip, sier Sandro Parmeggiani i Norsk postkodeforening. Foto: Rune Myhre / Dagbladet Vis mer

Postkodelotteriene er etablert i Nederland, Storbritannia og Sverige. Håpet er å få starte opp i Norge, hvor mange organisasjoner er misfornøyde med å ikke bli tilgodesett av midler fra Norsk Tipping.

Ordkrig Nå drar det seg til i ordkrigen mellom Postkodelotteriene og Norsk Tipping.

- Forrige gang, da de gikk til rettssak og mente vi hadde kopiert spillet deres, tapte de så det sang, sier Norsk Tippings direktør for kommunikasjon og strategi, Einar Busterud, da Dagbladet ringer ham om klagen til ESA.

Han sier at det er opp til Kulturdepartementet å avgjøre hvem som skal drive lotterier i Norge.

Parmeggiani er, til tross for dommen i plagiat-saken i januar i år, ikke i tvil om at Norsk Tippings nyutviklede spill Nabolaget er en «blåkopi». Dette spillet har foreløpig ikke startet opp.

Parmeggiani mener tapet i retten i januar skyldes at det er svært vanskelig å vinne i retten i saker med påstand om kopiering. Han sier at kopisaken og klagen til ESA ikke har noe med hverandre å gjøre.

- Dette er to vidt forskjellige ting. Det er som å si at «dere tapte en sak om skiløping i fjor, hvorfor går dere til sak om tennis i år?», sier Parmeggiani.

Fnyser
Parmeggiani og Postkodelotteriene mener Norsk Tipping har misbrukt sin dominerende stilling i Norge, ved å kreve at organisasjonene bare samarbeider med Norsk Tipping.

Men det bare fnyser Einar Busterud av.
- Det er slike avtaler som enhver bedrift har. Når DNB sponser noen, tillater de ikke at det står DNB på forsida og Nordea på ryggen av drakta, sier han til Dagbladet.

- SIST TAPTE DE: - Da de gikk til rettssak og mente vi hadde kopiert spillet deres, tapte de så det sang, sier Norsk Tippings direktør for kommunikasjon og strategi, Einar Busterud. Foto: Torbjørn Grønning.
- SIST TAPTE DE: - Da de gikk til rettssak og mente vi hadde kopiert spillet deres, tapte de så det sang, sier Norsk Tippings direktør for kommunikasjon og strategi, Einar Busterud. Foto: Torbjørn Grønning. Vis mer