VENNER: USAs utenriksminister Hillary Clinton sammen med sin pakistanske kollega Shah Mehmood Qureshi. Foto: Reuters
VENNER: USAs utenriksminister Hillary Clinton sammen med sin pakistanske kollega Shah Mehmood Qureshi. Foto: ReutersVis mer

Clinton lover ny start i forholdet til Pakistan

USA ønsker en ny start i forholdet til Pakistan, men innrømmer at det kommer til å oppstå uenigheter også i fremtiden. - Slik er forholdet mellom venner, sier Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Clinton og hennes pakistanske kollega Shah Mehmood Qureshi diskuterer denne uken samarbeid og skal forsøke å løse konflikter.

- Dette er begynnelsen på noe nytt. Det har vært misforståelser og uenigheter mellom landene våre tidligere, og det kommer helt sikkert til å oppstå uenigheter i tiden som kommer. Slik er forholdet mellom venner, understreket Clinton da hun innledet to dager med strategimøter onsdag og torsdag i Washington.

- Tiden er inne til å se fremover, sa Qureshi.

Vanskelig

Tonen var gemyttlig onsdag. Men bak lukkede dører tar begge parter opp en rekke vanskelige spørsmål.

USA presser Pakistan til å opprettholde det militæret trykket mot islamistiske opprørere, mens pakistanske myndigheter har gitt uttrykk for at de allerede har gjort «for mye».

Det er også uklart hvor langt USA vil gå i å imøtekomme pakistanernes ønske om større kjernefysisk samarbeid à la Washingtons avtale med India.

Qureshi gjør det klart at Pakistan kommer til å gjøre sitt for å bidra til fred og stabilitet i Afghanistan.

- Men vi håper at verden også kommer til å ta hensyn til våre bekymringer. Nå er det uansett på tide å se framover, sa Qureshi onsdag.

Taliban

Clinton påpeker at samtalene ikke bare dreier seg om kampen mot Taliban i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

- Vi søker ikke bare dialog med myndighetene, men med dere, det pakistanske folket, sa Clinton i talen som ble holdt tidlig onsdag for å nå ut til befolkningen i Pakistan.

Amerikanerne håper dialogmøtet i Washington skal viser at USA ønsker et forhold som strekker seg lenger enn kampen mot islamistiske opprørere.

Det er ventet at den «strategiske dialogen» vil resultere i flere avtaler, for eksempel bygging av veier og demninger. Trolig vil USA også komme med flere sikkerhetsforpliktelser overfor Pakistan.


(NTB)

TOPPMØTE: USAs utenriksminister Hillary Clinton tok imot sin pakistanske kollega Shah Mehmood Qureshi i Washington onsdag. Foto: Reuters
TOPPMØTE: USAs utenriksminister Hillary Clinton tok imot sin pakistanske kollega Shah Mehmood Qureshi i Washington onsdag. Foto: Reuters Vis mer