Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Clinton løy for storjuryen

WASHINTON DC (Dagbladet): Spesialetterforsker Kenneth Starr mener å tatt president Clinton i løgn da han vitnet for storjuryen 17. august i år. Selv om de 36 eskene med Starrs rapport er låst inn bak en ståldør og voktet av væpna vakter, lekker informasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykter sammenbrudd på nettet

Rundt klokka 20.00 i kveld vil sjokk-rapporten bli lagt ut på nettet. Her kan du lese rapporten: Mye tyder på at den nidkjære Starr har en meget detaljert beskrivelse av hvordan Clinton løy under ed da han vitnet i Paula Jones-saken.

Men mer oppsiktsvekkende er at Starr også skal ha bevis for at Clinton løy foran storjuryen i august i år. Presidenten benektet da å ha hatt et seksuelt forhold til Monica Lewinsky da han vitnet i Jones-saken.
I de hemmelige eskene ligger papirer som høyst sannsynlig kan føre verdens mektigste mann til riksrett. Både misbruk av makt, hindring av rettens arbeid og løgn under ed vil bli bevist, hevder kilder overfor det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Det løgnaktige mønsteret skal ha fulgt Clinton helt fram til storjurymøtet 17. august, ifølge kildene. I en av eskene ligger video-opptaket av presidenten vitnemål.

Ødeleggende bevis

Bevisene som kan felle Clinton, skal være ødeleggende beskrivelser av Clintons kontakt med to sentrale vitner, Monica Lewinsky og hans egen sekretær, Betty Currie.

Rapporten går ned i minste detalj for å bevise hvordan presidenten brukte medarbeidere til å opprettholde sine løgner, og hvordan han har satt sine advokater i sving med å hale ut etterforskningsprosessen.

De fleste vil huske hvordan Clinton bortforklarte sin manglende deltakelse i Vietnamkrigen, røyking av hasj uten å inhalere, og ikke minst hvordan han til slutt måtte krype til korset og innrømme affæren med Gennifer Flowers. Den gangen ble han reddet av sin kone, Hillary Rodham Clinton.

Anger-offensiv

Samtid som lekkasjene fra rapportene sivet ut, var Bill Clinton i gang med en anger-offensiv uten sidestykke. I går gikk han botsgang overfor egen regjering og ledende demokrater i Senatet.

Minoritetsleder i senatet, Tom Daschle, fortalte etter møtet at presidenten hadde forsikret senatorene om at det ikke ville komme ny og eksplosiv informasjon fram når rapportene blir offentlige.
Samtidig rådet de presidenten til å forsette å unnskylde seg for å ha sviktet både familie og fedreland. Da har han en sjanse til å overleve som president.

Problemet Clinton sliter med akkurat nå er at ingen tror helt at han føler skyld og anger for å ha bedrevet sexleker med en purung praktikant i lokalene hvor verdenspolitikken bestemmes.
Dagens ledende skribenter i de fleste avisene gir presidenten klar beskjed i dag: President Clinton kan takke seg sjøl for å ha havnet i den pinlige og farlige situasjon han nå befinner seg i.

Eneste redning

De fleste mener en tale fra førstedame Hillary nå er Clintons eneste redning. I natt, norsk tid, introduserte hun sin mann på et innsamlingsmøte for demokratene i Washington DC.

Den rungende tausheten og fraværet av Hillary ved siden av presidenten på innsamlingsmøter, er et illevarslende tegn, ifølge politiske analytikere.
I går overgikk politikere fra begge partier hverandre i å mane til edruelighet i saken.

Den ultrakonservative lederen i Representantenes hus, Newt Gingrich, har lagt fjeset i ansvarlige folder og messer om tillit til presidenten, og at ingen uskyldige skal lide når rapporten til Starr skal legges fram for offentligheten.

Gingrich vet at kongressvalget 3. november kan bli en brakseier for hans republikanere og spiller på ansvar, sannferdighet og moral. For nå er det bare moral som teller i amerikansk politikk.

SINTE: Mange amerikanere er skuffet over president Clinton, men fortsatt mener 58 prosent at han er en god president.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media