Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton med nye anklager mot Trumps valgkampanje. Mistenker at de ga russerne propagandaveiledning

- Russerne ble veiledet av amerikanere.

ANKLAGER: Hillary Clinton kom med nye anklager mot Donald Trumps valgkampanje da hun talte under en konferanse i Silicon Valley. Foto: AFP PHOTO / Timothy A. CLARY / NTB scanpix
ANKLAGER: Hillary Clinton kom med nye anklager mot Donald Trumps valgkampanje da hun talte under en konferanse i Silicon Valley. Foto: AFP PHOTO / Timothy A. CLARY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historiene om påstått sammenblanding mellom Donald Trumps valgkampanje og Russland har florert i tiden etter valget i fjor høst.

FBI etterforsker for tiden påstandene, det samme gjør granskningskomiteen i Senatet.

Sterke anklager

En som ikke etterforsker, men som likevel har ett og annet og si om saken er Hillary Clinton, som tapte valget mot Trump.

Under en konferanse i verdens teknologiske høyborg i Silicon Valley i California ga Clinton uttrykk for at hun mistenker at noen i Trumps valgkampapparat veiledet den russiske regjeringens propagandaforsøk under valget i fjor høst, skriver Reuters.

Clinton sa at russerne ønsket å spre feilinformasjon om henne.

- Men de kunne ikke vite hvordan de best kunne bruke den informasjonen uten at de ble veiledet, sa Clinton.

- Veiledet av hvem? ble Clinton spurt.

- Veiledet av amerikanere og veiledet av personer som har data.

- Lener du deg mot Trump?

- Ja, jeg synes det er vanskelig å ikke gjøre det, sa Clinton, og la til at det hadde vært et «ekteskap» mellom personer som spredte falske historier og republikanere som har detaljert velgerdata.

- Oppdiktet

Clinton har ikke tidligere kommet med påstander om at Trump skal ha samarbeidet med Russland, men det er vanskelig å tolke de ferske uttalelsene som noe annet enn en anklage.

Det hvite hus har enn så lenge ikke kommentert saken, men Donald Trump har fyrt av en salve mot Clinton på Twitter, der han kaller henne det han gjorde under hele valgkampen, «Crooked Hillary».

«Crooked Hillary Clinton skylder nå på alle andre enn seg selv og nekter å si at hun var en forferdelig kandidat», skriver Trump.

Trump sa forøvrig tidligere denne måneden at han mener Russland-historien er oppdiktet og at den er Demokratenes unnskyldning for å ha tapt et valg de burde vunnet.

Trump mener russerne ikke hadde noen påvirkning på valgresultatet.

- Hvis Russland eller noen andre prøver å påvirke våre valg så synes jeg det er en forferdelig ting og jeg vil komme til bunns i dette og sørge for at det aldri skjer,, sa Trump.

USAs etterretningsbyråer ga etter det amerikanske valget ut en nedgradert rapport om angivelig russisk innblanding. I rapporten heter det at Russland sto bak omfattende hackerangrep i forkant av det amerikanske valget. Hackerangrepene skal angivelig ha hatt det som formål å vippe valget i Donald Trumps favør, og skal ha blitt bestilt av Vladimir Putin.

Trump-refs

Hillary Clinton har på ingen måte spart på kruttet den siste uka, og senest for et par dager siden refset hun Trump, riktignok uten å nevne ham ved navn.

Under en tale til avgangselevene på Wellesley College, der Clinton selv var student, oppfordret hun dem til å slåss mot «et angrep i stor skala mot sannhet og fornuft».

- Bare ligg på sosiale medier i ti sekunder og du vil få det rett i trynet. Noen benekter til og med det vi ser med våre egne øyne, som størrelsen på menneskemengder, sa Clinton, med klar referanse til bruduljene som oppstod da Trump kranglet med mediene om hvor mange som var tilstede under innsettelsesseremonien i januar.

Clinton sammenlignet også underforstått Donald Trump med Richard Nixon. Da sistnevnte ble president, var hun og medstudentene rasende over valget av «en man hvis presidenttid skulle vise seg å ende i skam», ifølge henne, skriver NTB.

«Heksejakt»

Når det gjelder de påståtte koblingene mellom Russland og Trumps valgkampanje har Trump hardnakket avvist dette, og har sågar kalt FBIs etterforskning en «heksejakt».

I neste uke skal den tidligere FBI-sjefen James Comey vitne offentlig i Sentatet. Ifølge CNN akter han å vitne om at president Trump prøvde å presse ham til å avslutte etterforskningen av angivelige bånd mellom Trumps valgkampapparat og Russland.

Comey fikk sparken 9.mai, ifølge Trump fordi han «ikke gjorde en god jobb», men kritikere av presidenten mener at det ikke er hele historien.

Ifølge Washington Post skal Trump også vurdere flere endringer i Det hvite hus for å demme opp for kontroversen rundt hans påståtte bådn til Russland.

Hensikten er å møte de stadige avsløringene på en langt mer aggressiv måte.

Hele Norges coronakart